Falcon Funds-drabbade får återbetalning

Pensionsmyndigheten meddelade tidigare under hösten att 32,5 miljoner euro hade säkrats åt pensionssparare som drabbats i den så kallade Falcon Funds-härvan.

En av de utpekade hjärnorna bakom Falcon Funds-härvan dömdes i hovrätten till bland annat flerårigt fängelsestraff. Arkivbild.

En av de utpekade hjärnorna bakom Falcon Funds-härvan dömdes i hovrätten till bland annat flerårigt fängelsestraff. Arkivbild.

Foto: Petra Frid/TT

Brott & Straff2020-11-24 09:40

Nu börjar återbetalningen av pengarna.

Totalt rör det sig om 368 miljoner kronor som nu utbetalas, varav 31 miljoner kronor som Pensionsmyndigheten erhållit i samband med att Falcon Funds fonder likviderades.

Pengarna, mellan 0–75 000 kronor per sparare, återinvesteras på respektive persons premiepensionskonto.

Totalt hade 27 500 sparare hela eller delar av sin premiepension i de aktuella fonderna varav 27 000 bedöms ha drabbats av oegentligheterna.

Fortfarande saknas omkring 700 miljoner kronor i härvan.

"Vi på Pensionsmyndigheten fortsätter vår ihärdiga jakt på pensionspengar som förskingrats. Vi hoppas och tror att mer pengar kan återvinnas", säger Anna Åkesson, enhetschef på Pensionsmyndighetens juridikavdelning, i en kommentar.

Den första delen i Falcon Funds-härvan avgjordes nyligen i hovrätten där tingsrättens fällande dom i stort fastställdes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!