Ytterligare 13 personer åtalas också för att ha sålt hyreskontrakt.
– Vi har sedan våren 2019 bedrivit förundersökning som inledningsvis handlade om narkotikabrott och grovt vapenbrott. Två personer blev då misstänkta för grovt penningtvättsbrott, säger Henrik Söderman, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
I samband med detta gjordes en husrannsakan hemma hos de båda kvinnorna. Där hittades 129 500 kronor i kontanter och en mobiltelefon med detaljerade sms- och chatkonversationer. I konversationerna framkom att svarta lägenhetskontrakt förmedlades mellan köpare och säljare. Mobiltelefonen har också blivit den viktigaste bevisningen i ärendet.
Brottet anses grovt
Kvinnorna som förmedlat de svarta lägenhetskontrakten åtalas nu för grovt brott mot jordabalken och riskerar ett fängelsestraff på upp till två år.
– De båda misstänkta har omsatt stora belopp och gjort ekonomiska vinster på över sex miljoner kronor. Den här summan är bara för själva förmedlingen, sedan har säljarna gjort ytterligare vinst. Brottet ska bedöms därför som grovt, säger kammaråklagare Henrik Söderman.
Brotten har pågått under knappt fem år och verksamheten har som fungerat som en vanlig mäklarverksamhet med annonsering och visningar. Enligt åtalet har försäljningen omsatt minst tolv miljoner kronor och utredningen är en av de största som gjorts av brott mot jordabalken. Hyreskontrakten har sålts i främst Stockholms innerstad för runt 10 000 kronor kvadratmetern.
Normalitet att köpa svartkontrakt
Stefan Edin, chef inom Noas utredningsenhet inom Polisen, har jobbat med ärendet i samarbete med Skattemyndigheten och Kronofogden och har noterat hur svartkontraktsmarknaden blivit ett allt större problem.
– Att köpa ett lägenhetskontrakt har blivit en normalitet. Och svartkontrakt lockar till sig grov organiserad brottslighet och grovt våld vilket vi också kunnat se i den här utredningen, säger Stefan Edin.
Affärerna har gått till så att personer som behövt ett nytt boende kontaktat de båda kvinnorna och då fått skriva in sig hos förmedlingsföretaget och betalt en anmälningsavgift. De har blivit skenskrivna på en adress, ofta ett rivningskontrakt, som de inte bott i. När det sedan dykt upp ett bytesobjekt har säljaren folkbokfört sig på skenadressen och köparen på den nya adressen.
Köparna åtalas inte
Åklagaren har väckt åtal för ett 20-tal av de omkring 40 lägenhetsaffärer som uppdagats.
– Anledningen till åtalsbegränsningen är att det varit svårt med bevisning i ett antal av affärerna samt att vi velat få ärendet utrett inom rimlig tid, säger Henrik Söderman.
De personer som köpt lägenheterna har i vissa fall blivit av med kontrakten, andra har kunnat bo kvar. Eftersom affärerna skedde innan 1 oktober 2019, då det även blev olagligt att köpa hyresrättskontrakt, åtalas inte köparna av de svarta kontrakten.