Tvisten om 5G-näten – Huawei slår ifrån sig

Huawei har ingen avsikt att sabotera eller spionera via de svenska 5G-näten, hävdar den kinesiska telekomjätten. Men Post- och telestyrelsen (PTS) står fast vid att bolaget bör stängas ute från den samhällskritiska infrastrukturen.

Tvisten mellan Post- och telestyrelsen och den kinesiska telekomjätten Huawei avslutades i rätten på fredagen. Arkivbild.

Tvisten mellan Post- och telestyrelsen och den kinesiska telekomjätten Huawei avslutades i rätten på fredagen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott & Straff2021-04-23 15:05

Huaweirättegången avslutades på fredagen med pläderingar från parterna.

Huawei gick till storms mot Säkerhetspolisens vittnesmål från dagen före.

Säpo har hävdat att Huawei kan vara ett säkerhetshot mot Sverige. Om telekomjätten får tillgång till 5G-näten kan såväl tåg och tunnelbana som el- och vattenförsörjning samt arbetet hos polis och ambulans påverkas, enligt Säpo.

– Målet har präglats av ganska stora överord från PTS och Säkerhetspolisens sida där det spekulerats i olika framtida risker, kommenterade Henrik Bengtsson, ombud för Huawei.

Tvisten handlar alltså om PTS beslut att stänga ute den kinesiska telekomjättens produkter från det svenska 5G-nätet.

"Svepande påståenden"

Beskedet meddelades i oktober förra året – bara veckor innan auktionen av de svenska 5G-frekvenserna skulle genomföras, och grundade sig på en rekommendation från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

Beskedet ska ha kommit som en stor chock för Huawei.

I förvaltningsrätten i Stockholm gick Henrik Bengtsson till angrepp mot vad han kallade "svepande påståenden" om att Huawei skulle införa latenta sårbarheter i systemen.

– Det angavs ingen situation där Kina skulle vara villig att offra vad som kallats för "kronjuvelen" Huawei för att angripa det svenska 5G-nätet, sade han.

Han påpekade att det inte finns några kända incidenter där Huawei lagt in skadlig kod.

– Upptäckta fel skulle dessutom omedelbart spridas till operatörer över hela världen, vilket skulle få stora konsekvenser och även potentiellt dra med sig andra kinesiska exportföretag i fallet, sade Bengtsson.

Bolaget anser att beslutet saknar proportionalitet.

Tydlig koppling

Säpo har pekat på att kinesiska företag enligt lag måste dela med sig av information till kinesiska staten om den kräver det. Men enligt Huawei har inte Kina något inflytande över det privata bolaget.

– Huaweis bedömning, och den understöds av rättsutlåtanden av kompetenta kinesiska jurister, är att lagstiftningen inte tillämpas på det viset som PTS gör gällande, säger Henrik Bengtsson till TT.

Men enligt PTS stämmer inte det. Utredningen visar tydligt att det finns en nära koppling mellan Huawei och den kinesiska staten, sade PTS verksjurist Per Andersson.

– Den kinesiska staten har möjlighet att påverka och utöva påtryckningar mot Huawei som kan medföra skada för Sveriges säkerhet om Huaweis utrustning skulle tillåtas i de svenska 5G-näten, sade Per Andersson i rätten.

De alternativa lösningar som Huawei lagt fram vilar enligt PTS på tanken att det är nätoperatörerna som ska granska systemen och bedöma riskerna för Sveriges säkerhet.

– Vi ifrågasätter starkt att operatörerna kan göra den här typen av bedömningar. Vi betvivlar inte att svenska operatörer tar säkerheten på allvar, men det grundläggande beroendet av utrustningsleverantören kvarstår, sade Per Andersson.

Mycket på spel

För Huawei står mycket på spel. I vågskålen ligger vad bolaget kallar "ett 25-årigt partiellt näringsförbud".

Flera länder har haft betänkligheter angående att släppa in Huawei i sina 5G-nät. Men Sverige är det land som i särklass gått längst, enligt Kenneth Fredriksen, ansvarig för den nordiska och baltiska marknaden på Huawei.

– Man har gjort extremt lite för att komma djupare in i kärnan och förstå hur man både kan hantera den här typen av risker och för att gå till botten med vilka påståenden som faktiskt stämmer, säger han till TT.

Domen väntas först om några veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!