På ett hustak i centrala Stockholm invigde på måndagen Telias nya vd Allison Kirby bolagets 5G-nät. En historisk dag enligt Kirby som dock fick se sig slagen av hennes förra bolag, Tele2, som i ett försök att stjäla rampljuset redan under söndagen aktiverade sitt 5G-nät.
För de båda bolagen tillsammans med konkurrenten Tre handlar det nu om att ligga i framkant det i som ses som framtidens nät med en
maxhastighet som är 100 gånger högre än 4G.
Telia gör sin lansering ihop med Ericsson medan konkurrenten Tele2 i sin tur uppger att man använder befintliga leverantörer, bland annat kinesiska Huawei.
Tele2:s nätchef Björn Lindberg sade på söndagen till TT att det är en "blandning av leverantörer som gör det möjligt", bland annat stora företag som Huawei, Nokia och Ericsson.
Varit ifrågasatt
Just Huawei har under längre tid varit ifrågasatt bland flera länder kring misstankar om spionage för den kinesiska staten. Från amerikanskt håll har kritiken varit hård där det också lagstiftas mot att amerikanska företag inte får göra affärer med Huawei. Så sent som i förra veckan kom även beskedet att alla tillverkare av kretsar som bygger på amerikansk teknik eller mjukvara inte längre får leverera till just Huawei.
Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) som var på plats vid Telias lansering ser inga problem att nu Tele2 anlitar Huawei när svenska kunder ska surfa på 5G.
– Det gör du sannolikt redan i dag om du surfar på 4G. Det finns ganska mycket av det företagets utrustning. Sedan är frågan var i nätet som operatören väljer att använda sig av olika komponenter beroende på hur säkerhetskritiskt den delen av nätet är. Den frågan ska riktas mot operatören för det är mot dem som lagstiftningen riktar sig emot, säger han till TT.
Ny lagstiftning
Säkerhetskraven för trådlösa nätverk, som exempelvis licenser för 5G-nät, skärptes vid årsskiftet genom en ny lag där FRA och Säkerhetspolisen ska stoppa aktörer som bedöms som säkerhetsrisker.
Ygeman poängterar leverantörernas ansvar:
– Den svenska lagstiftningen riktar sig inte mot ett speciellt företag eller speciellt land. Det kommer att finnas en massa olika komponenter i uppbyggnaden av 5G-nätet och det finns ett antal komponenter i uppbyggnaden av 4G-nätet, däribland alla de stora världsleverantörerna. Då måste operatörerna kunna visa att de är säkra och pålitliga, säger han.
Ygeman kallar det den tuffaste lagstiftningen som finns i Europa, kanske till och med hela världen.
– Det här gör det möjligt att dra tillbaka rätten att använda spektrum och förbjuda en leverantör om de inte klarar högt ställda säkerhetskrav.