Bakslag för Lundintopp i hovrätten

Åtalet står fast mot Lundintoppen Alex Schneiter, som tillsammans med bolagets styrelseordförande Ian Lundin anklagas för medhjälp till folkrättsbrott. Svea hovrätt avslår Schneiters begäran om att avvisa åtalet.

De juridiska turerna kring åtalet mot Alex Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, fortsätter. Arkivbild.

De juridiska turerna kring åtalet mot Alex Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, fortsätter. Arkivbild.

Foto: Stian Lysberg Solum

Brott2022-02-03 12:54

I november förra året åtalades Lundin Oils tidigare vd Alex Schneiter tillsammans med Ian Lundin för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan åren 1999 och 2003. Båda nekar till brott.

Senare samma månad lämnade Schneiter och hans försvarare in ett yrkande om att åtalet ska avvisas av Stockholms tingsrätt, då de hävdar att svensk domstol saknar laglig behörighet att pröva åtalet mot honom. Tingsrättens svar blev nej, och då valde försvaret att gå vidare med en överklagan av beslutet till Svea hovrätt.

Samma bedömning

I första hand begärde Schneiter att tingsrättens beslut skulle undanröjas och att frågan skulle få en ny genomgång. I andra hand ville han att hovrätten skulle avvisa åtalet. Nu har även hovrätten beslutat att avslå dessa yrkanden, något som Dagens Juridik var först att berätta om.

"Beträffande frågan om svensk domsrätt gör hovrätten inte någon annan bedömning än den tingsrätten har gjort", skriver Svea hovrätt i sitt beslut.

Överklagar

Det frågan handlar om är universell jurisdiktion, alltså domstolars förutsättningar för att döma människor för vissa särskilt grova brott, som just krigsförbrytelser.

– Vi kommer att överklaga. Frågan var gränserna för universell jurisdiktion egentligen går är av stort prejudikatintresse, säger Schneiters advokat Per E Samuelson.

Bakgrund: Åtalet mot Lundintopparna

Den 11 november 2021, efter elva års utredning, väckte svenska åklagare åtal mot Ian Lundin och Alex Schneiter, för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan åren 1999 och 2003. Ian Lundin var då och är fortfarande bolagets ordförande, och Schneiter var vid den tiden vd för Lundin Oil.

Bakgrunden till åtalet är enligt stämningsansökan följande: Sudan hade länge plågats av inbördeskrig, som med tiden också kommit att handla om kontroll över oljeområden i södra landsdelarna. Området som det aktuella målet handlar om kallas Block 5A, där dåvarande Lundin Oil via ett helägt dotterbolag och enligt ett avtal med Sudans regering 1997 påbörjat oljeprospektering, mot vissa avgifter och delning av framtida inkomster.

Säkerheten och ordningen i området skulle skötas av de södra delstaternas militära styrkor, enligt ett lokalt fredsavtal. Men efter att bolaget börjat sin verksamhet och hittat olja i området inledde landets militär offensiver i samarbete med en allierad milisgrupp, i strid med fredsavtalet. Detta för att ta kontroll i området och skapa förutsättningar för bolagets oljeprospektering. I samband med stridigheterna använde Sudan krigföring som åklagarna anser utgör grovt folkrättsbrott, enligt svensk rätt.

Enligt åklagarna har Ian Lundin och Alex Schneiter styrkt Sudan i sitt uppsåt, bland annat genom att bolaget ställde olika krav på regimen som innebar att militär och milis behövde ta kontroll över olika platser i området genom strid. Under dessa stridigheter har civila fördrivits från sina hem, skadats och dödats, skriver åklagarna i sin stämningsansökan.

Både Ian Lundin och Alex Schneiter nekar till brott. Lundins advokat Torgny Wetterberg beskriver åtalsbeslutet som "uppseendeväckande felaktigt" och hävdar att bolaget under sin tid i Sudan i stället hjälpte civilbefolkningen "i väldigt hög utsträckning".

Källa: Åklagarmyndigheten med flera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!