Fem personer dömda för bolånebluff

Fem personer döms till mellan 1,5 och fem års fängelse i ett mål gällande grova bolånebedrägerier, grovt bokföringsbrott och penningtvätt.

Nu har dom fastställts i rättegången kring en bolåneliga som tog ut sammanlagt 400 miljoner kronor i bolån. Arkivbild.

Nu har dom fastställts i rättegången kring en bolåneliga som tog ut sammanlagt 400 miljoner kronor i bolån. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-02-16 11:13

De dömda har drivit en verksamhet där de mot betalning hjälpt privatpersoner att med oriktiga uppgifter och falska handlingar få bolån som de annars inte skulle ha beviljats.

– Det har funnits liknande fall tidigare men inte i den här omfattningen. Det man nu döms för är upp till 50 olika fall av bedrägerier och bolånen har legat på omkring två miljoner styck så totalt handlar det om över 100 miljoner kronor, säger kammaråklagare Nils Råby till TT.

De som nu sökt bolån har varit medvetna om bedrägerierna och därmed också gjort sig skyldiga till brott. Enligt Nils Råby är gruppen väldigt blandad med såväl enskilda låntagare som par liksom i olika åldersgrupper, flertalet har samtidigt varit medborgare i forna sovjetrepubliker.

Rent praktiskt har man gått till väga genom att de oriktiga uppgifterna verifierats med förfalskade handlingar i form av arbetsgivarintyg och lönebesked. Bolånetagarna har i de flesta fall inte haft de anställningar eller de löner som angetts och de skulle inte ha fått bolån med användande av korrekta uppgifter, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Som ersättning har låntagarna betalat cirka fyra miljoner kronor till den olagliga verksamheten.

Huvudmannen döms till fem års fängelse och ska dessutom utvisas. Två tilltalade döms till fyra års fängelse, ytterligare en person till tre års fängelse och en annan person till 1,5 års fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!