Ica-handlare döms till fängelse i insiderhärva

Det blev fällande domar för 16 av 18 åtalade personer i Ica-härvan. Tre Ica-handlare får fängelse – varav en döms till det längsta straffet för insiderbrott någonsin i Sverige.

16 av de 18 personer som hade åtalats för inblandning i Ica-härvan fälls för insiderbrott av Stockholms tingsrätt. Arkivbild

16 av de 18 personer som hade åtalats för inblandning i Ica-härvan fälls för insiderbrott av Stockholms tingsrätt. Arkivbild

Foto: Pontus Lundahl/TT

Brott2023-12-06 11:01

– Vi är nöjda med domen, även om vi hade förväntat oss att alla 18 skulle dömas. Vi yrkade på långa straff, tyvärr blev de inte så långa som vi hade önskat, säger kammaråklagare Pontus Hamilton på Ekobrottsmyndigheten till TT.

En Ica-handlare i sydöstra Sverige döms till fängelsestraff i tre år och två månader för grovt insiderbrott. Åklagaren yrkade på fyra års fängelse. Mannen ska enligt åtalet ha tjänat över tio miljoner kronor på aktieköp baserad på insiderkunskap.

– Det är det längsta straffet för insiderbrott i Sverige, så det är unikt, säger Hamilton.

Handlaren döms även till näringsförbud i fem år, i linje med åklagarens yrkande.

Mannens försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja är besviken på domen.

– Vi tycker inte att tingsrätten har tagit till sig vår argumentation i det här väldigt speciella målet, där det är Ica-handlare som känner sitt eget bolag och därför har en ingående kunskap om vad som kan hända i en sådan verksamhet, säger han.

Olsson Lilja och hans klient tänker överklaga domen till hovrätten.

Överklagan till hovrätten

Huvudmannen i målet, som satt i Ica-handlarnas förbundsstyrelse före Icas avnotering från börsen hösten 2021, slipper fängelsestraff, men döms för obehörigt röjande av insiderinformation och för grovt insiderbrott.

Påföljden blir villkorlig dom och samhällstjänst i 240 timmar. Även denna dom att kommer att överklagas till hovrätten, uppger mannens försvarsadvokat Conny Cedermark.

"Min klient har inte uppmanat någon till handel och det vidhåller han. Vi kommer att lyfta saken till hovrätten", skriver Cedermark i en kommentar till TT.

En annan Ica-handlare döms till fängelse i ett år och åtta månader. Han får näringsförbud i tre år. En tredje handlare får fängelse i ett år och två månader, men slipper näringsförbud.

Av de tio tilltalade Ica-handlarna fälls åtta och frias två, meddelar Stockholms tingsrätt.

Enligt domen pågick den olagliga insiderhandeln under två månader inför budet från Ica-handlarnas förbund på Ica Gruppen AB.

"När marknaden fick kännedom om budet steg aktiekursen kraftigt. Tingsrätten har kommit fram till att de dömda har känt till budet i förväg och på så sätt kunnat göra stora vinster på sin värdepappershandel", skriver tingsrätten.

16 miljoner i återbetalning

"Den mycket omfattande handeln, timingen, personkopplingarna och säkrad kommunikation mellan de tilltalade har alltså räckt för en fällande dom", säger rådmannen Ylva Aversten i en kommentar.

Förutom påföljden ska de dömda betala tillbaka de vinster som har gjorts. Det handlar totalt om 16 miljoner kronor.

"Merparten av de dömda ska också helt eller delvis själva stå för sina försvarskostnader i målet", skriver tingsrätten.

Teckning på två av de fällda Ica-handlarna tillsammans med deras respektive försvarsadvokater Henrik Olsson Lilja och Conny Cedermark från den första förhandlingsdagen i Stockholms tingsrätt den 5 september.
Teckning på två av de fällda Ica-handlarna tillsammans med deras respektive försvarsadvokater Henrik Olsson Lilja och Conny Cedermark från den första förhandlingsdagen i Stockholms tingsrätt den 5 september.
Fakta: Ica-härvan

Det var den 10 november 2021 som Ica-handlarnas och AMF:s uppköpsbud på livsmedelsjätten offentliggjordes. Men redan dessförinnan steg aktien på börsen, vilket skapade spekulationer om att budet hade läckt ut på förhand.

I mars 2022 genomförde Ekobrottsmyndigheten och polisen en razzia på Ica-handlarnas förbunds kontor i Solna.

Den 15 maj 2023 väcktes åtal mot 18 personer, varav tolv misstänktes för grovt insiderbrott.

Av de åtalade är tio Ica-handlare. Med undantag för fyra personer ingår alla i ägarfamiljer kring olika Ica-butiker i sydöstra Sverige.

Åklagaren yrkade på att runt 20,5 miljoner kronor ska betalas tillbaka. Det är summan som brotten tros ha dragit in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!