Varje år luras tusentals svenskar på sina besparingar av bankbedragare. Bara det senaste året har över 17 000 fall som rör över 400 miljoner kronor polisanmälts.
Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna ringer upp offren, som i regel är gamla, och utger sig för att vara banktjänstemän. Offret luras att lämna ut koder till bankdosor och bank-id – och får sina konton tömda.
Huvudregeln är att banken ersätter den som råkar ut för en obehörig transaktion. Har transaktionen skett till följd av "grov oaktsamhet" får denne själv stå för kostnaden upp till 12 000 kronor.
Den som, genom likgiltighet inför bedrägeririsken, anses ha agerat "särskilt klandervärt" får i sin tur bära hela ansvaret för de förlorade pengarna, oavsett hur mycket man blivit av med.
Detta har enligt Konsumentombudsmannen (KO) lett till att många som blivit av med sina livs besparingar inte fått en krona tillbaka.
Ny praxis
I juni kom ett beslut från Högsta domstolen som ger offer för bankbedrägerier bättre möjligheter att få pengar tillbaka från banken. Enligt domen ska ett offers agerande enbart anses särskilt klandervärt om denne varit medveten om risken för bedrägeri, och trots det lämnat ut uppgifter till bedragaren.
Svenska Konsumenter och flera medlemsorganisationer har sedan i somras legat på för att bankerna ska ompröva och reglera även tidigare fall där offer för bankbedrägerier, enligt dåvarande praxis, nekats ersättning.
I början av december vände man sig i ett öppet brev till tolv storbanker. Nu meddelar Handelsbanken, som första bank, att man hörsammar uppmaningen.
"Vi kommer att gå igenom tidigare nekade kravärenden och bedöma ersättningsfrågan i enlighet med ny praxis. Processen beräknas pågå under åtminstone ett halvår", skriver Viktoria Aastrup, Handelsbankens chef för extern kommunikation, i ett mejl till TT.
"En orättvisa"
Beslutet välkomnas av Sveriges Konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft som uppmanar andra banker att ta efter.
– Det här är mycket viktig ny praxis som är livsavgörande för många människor. Men det blir en orättvisa för dem som fått sina ärenden prövade före HD-domen. Det är en så pass livsavgörande fråga att det måste vara samma regler, säger han.
Branschorganisationen Svensk Bankförening konstaterar att fler, men inte alla, nu kommer att få rätt till ersättning. Enligt föreningen är det upp till bankerna själva att ta ställning till retroaktiv prövning.
Jan Bertoft är kritisk till att inte fler banker tar ett större ansvar för bedrägerierna som riktas mot deras kunder.
TT: Hur ser du på det egna ansvaret hos dem som lämnar ifrån sig sina inloggningsuppgifter?
– Det här handlar om extremt skickliga bedragare. Det finns gränser för hur förberedda, misstänksamma och kunniga vanliga människor ska vara. Bankerna har också ett enormt ansvar i att de inte lyckats skapa tillräckligt säkra system.