Styrelseledamot häktad i Ica-härvan

Tre personer, varav en styrelseledamot i Ica-handlarnas förbund, har häktats misstänkta för grovt insiderbrott. Enligt åklagaren väntar fler häktningar under fredagen i härvan kring Ica.

Tre personer har häktats misstänkta för grovt insiderbrott i samband med att dagligvarujätten Ica köptes ut från börsen. Arkivbild.

Tre personer har häktats misstänkta för grovt insiderbrott i samband med att dagligvarujätten Ica köptes ut från börsen. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Brott2022-03-24 11:23

Styrelseledamotens försvarsadvokat bekräftar för TT att hans klient har häktats efter dagens förhandlingar.

– Min huvudman häktades. Jag har inget ytterligare att säga, säger advokaten Mats P Olsson.

TT: Förnekar din klient brott?

– Jag vill överhuvudtaget inte kommentera någonting just nu.

Ytterligare en person misstänks för grovt insiderbrott och har häktats på sannolika skäl medan den tredje, en 23-åring hemmahörande i södra Sverige, har häktats misstänkt för insiderbrott.

Två av de tre misstänkta är ensamma ägare av större Ica-butiker, en i Mellansverige och en i Sydsverige, med en årlig försäljning på 200–250 miljoner kronor, med årliga aktieutdelningar på flera miljoner kronor. Den tredje är butikschef för en större Ica-handlare i södra landet.

Styrelsens vd Göran Blomberg sade till TT så sent som i onsdags att han inte fått några indikationer på att det ska ha förekommit läckor. Nu skriver förbundet i ett pressmeddelande att "man ser mycket allvarligt på situationen" och att personen "tills vidare inte deltar i styrelsens arbete".

En längre period

Misstankarna om insiderbrott gäller för en längre period, från den 3 september till och med den 9 november.

Beträffande en misstänkt, en Ica-handlare i Mellansverige, handlar det om ett enskilt datum, den 9 november, det vill säga dagen innan Ica-handlarnas förbund ihop med AMF presenterade sitt utköpsbud på Ica vilket motsvarade 534 kronor per aktie. Ica-aktien hade innan dess rusat efter spekulationer om ett kommande bud.

– Jag kan bekräfta att det finns misstankar om att det har läckt därifrån, från förbundsstyrelsen, säger kammaråklagare Jonas Myrdal till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Det är lite svårt att säga men det har uppenbarligen varit en lång budprocess och det verkar som att läckan har skett tidigt i processen.

Fler häktningar väntas

Totalt har 13 personer frihetsberövats och Jonas Myrdal säger till TT att misstankarna mot de övriga tio kvarstår.

– Ungefär hälften av de tio kommer att begäras häktade, sannolikt under morgondagen. Resten kommer att släppas. Det betyder inte att misstankarna har försvagats, men riskerna för att bevisläget kan försvåras bedöms som små eftersom datorer och telefoner beslagtagits, säger Jonas Myrdal.

Personernas identiteter är belagd med sekretess men domstolshandlingar visar att de frihetsberövats på olika platser i Sverige, bland annat Kalmar, Karlskrona och Linköping. Vissa ska ha handlat vid enstaka tillfällen, andra har ägnat sig åt misstänkt handel under hela hösten, enligt Dagens industri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!