Tolv döms för rekordstort momsbedrägeri

Genom påhittad handel med mobiltelefoner lurade bedragarna till sig 200 miljoner kronor från statskassan. Nu döms tolv personer till fängelse för inblandning i det hittills största momsbedrägeriet i Sverige.

Momsbedrägeriet är det största som hittills utretts vid Ekobrottsmyndigheten. Arkivbild.

Momsbedrägeriet är det största som hittills utretts vid Ekobrottsmyndigheten. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2023-12-01 16:40

Enligt domen från Stockholms tingsrätt har de tolv personerna genom sina bolag på olika sätt varit delaktiga i en skenhandel med främst mobiltelefoner. De döms nu för bland annat grova skattebrott, grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott till fängelse mellan tre och ett halvt år och närmare åtta år.

Ett internationellt kriminellt nätverk ligger bakom angreppet på det svenska skattesystemet där hundratals miljoner från statskassan har hamnat hos bedragare genom felaktigt utbetald moms.

Enligt Ekobrottsmyndigheten handlar det om en "storskalig påstådd handel med varor som i själva verket inte har existerat" i den största momskarusellen hittills i Sverige.

Upplägget har bestått i en handelskedja, där gärningsmän påstått sig importera framför allt mobiltelefoner från andra EU-länder. Därefter har varorna sålts och bytt ägare flera gånger, för att sedan exporteras igen från Sverige. På så vis har momspengar – sammanlagt cirka 200 miljoner kronor – kunnat hamna i bedragarnas händer.

I februari väcktes åtal mot de tolv personerna. Det rör sig om elva män och en kvinna som enligt åklagarna alla ingått i brottsupplägget. Gärningarna har begåtts under åren 2019 till 2020. Samtliga tolv har under utredningen förnekat brott.

Enligt kammaråklagare Peter Helsing ska de delaktiga svenska bolagen ha fått ta del av brottsvinsten, men merparten av pengarna har gått till det kriminella nätverket utomlands.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!