Två åtalas för misstänkt marknadsmanipulation

Två personer åtalas för misstänkt marknadsmanipulation efter att medvetet ha pressat upp kurserna på aktier för att därefter sälja dem med vinst – så kallad "pump and dump", uppger Ekobrottsmyndigheten.

De åtalades gemensamma brottsvinst var cirka 100|000 kronor, enligt Ekobrottsmyndigheten. Arkivbild.

De åtalades gemensamma brottsvinst var cirka 100|000 kronor, enligt Ekobrottsmyndigheten. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2022-10-31 16:47

"Det är det första åtalet där man agerat tillsammans i en sluten grupp på nätet för att pressa upp aktiekursen vid ett givet klockslag för att sen sälja av med vinst", säger Jan Leopoldson, kammaråklagare på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, i ett pressmeddelande.

Brottsvinsten rör sig om totalt cirka 100 000 kronor.

Personerna misstänks för att de först köpt aktier för att senare samma dag via en sluten grupp på chatt-appen Discord, som de själva administrerat, uppmanat andra medlemmar till att köpa aktierna.

Enligt åtalet har inläggen inte avspeglat de åtalades genuina uppfattning av värdet på aktierna. Syftet var att de andra gruppmedlemmarna skulle köpa en viss aktie vid ett givet klockslag för att skapa en prisrörelse i aktien. På så sätt skulle det höja aktiekursen och göra det möjligt att sälja aktierna med vinst.

"Agerandet utgör därmed brottet marknadsmanipulation genom så kallad pump and dump", säger Leopoldson.

De åtalade ska också ha använt sig av vilseledande informationsspridning vid flertalet tillfällen i flera marknadsnoterade bolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!