Nytt jobbskatteavdrag i budgeten

Regeringen lägger 11 miljarder kronor på ett nytt jobbskatteavdrag i höstens budget. För en familj bestående av en polis och en sjuksköterska ger förslaget sänkt skatt med 14 000 kronor per år, enligt regeringen. Men hela summan beror inte på det nya jobbskatteavdraget.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Foto: Henrik Montgomery/TT

Budget2023-09-04 09:09

– Nu ser vi till att de med låga och medelhöga inkomster får behålla mer efter skatt, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Det ska bli mer lönsamt att jobba och mindre lönsamt att leva på bidrag, säger statsministern.

– En familj där båda personerna går från bidrag till arbete kommer att få upp till 5 600 kronor lägre i skatt per år, säger han.

För familjen med polisen och sjuksköterskan i regeringens exempel beror dock bara ungefär hälften på det nya jobbskatteavdraget. Resten av skattesänkningen är en effekt av att avdraget automatiskt räknas upp enligt regelverket, och de pengarna hade familjen fått ändå.

"Sett löner sjunka"

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) framhåller att i den höga inflationen har flera bidrag skrivits upp, men inte löner på samma sätt.

– Vanliga löntagare har sett sina reallöner sjunka ordentligt och sin köpkraft gröpas ur, säger hon.

– Här menar vi att det är rimligt och rätt att sänka skatten för vanliga löntagare.

På söndagen meddelade regeringen att man pausar uppräkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt, vilket innebär 12 miljarder kronor extra för staten. Det är dessa pengar som nu används till jobbskatteavdraget, säger finansministern.

– I valet mellan att göra ytterligare en historiskt hög uppräkning och att se till att vanliga löntagare i andra inkomstklasser också får en skattesänkning, då är det viktigt och rätt att göra detta, säger Svantesson.

"Påverkar inte inflationen"

Skattesänkningen fokuserar på låg- och medelinkomsttagare som jobbar heltid, enligt finansministern.

– Men alla som arbetar får en skattesänkning oavsett skala. Upp till en lön på 38 600 kronor i månaden stiger avdraget, sen ligger det mer flackt, säger Svantesson.

Löntagare med låg inkomst får mer i procent, och de med höga inkomster får mer i kronor.

Hon bedömer inte att jobbskatteavdraget kommer att påverka inflationen.

– Inflationen påverkas inte eftersom detta är finansierat, vi använder pengarna från skiktgränsen.

TT: Vad gäller för pensionärer, kommer de också att få sänkt skatt?

– Vi kommer att återkomma med besked om pensionerna, säger Svantesson.

Jobbskatteavdraget är en av de största satsningarna regeringen gör i årets budget, som presenteras i sin helhet den 20 september.

Fakta: Så mycket lägre blir skatten

Regeringen presenterar några konkreta exempel på hur mycket lägre skatten blir.

En familj med en polis och en sjuksköterska får 14 000 kronor lägre skatt 2024. Av detta beror ungefär hälften på att det införs ett nytt jobbskatteavdrag, resten är en effekt av indexeringar av gällande regelverk.

En familj där båda går från bidrag till jobb med lägsta kollektivavtalad lön får upp till 5 600 kronor lägre skatt per år.

Över en månadslön på 38 600 kronor planar effekten av jobbskatteavdraget ut. Den person som har en årsinkomst på 1 miljon kronor får en total skattesänkning på 9 245 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!