Professor: Rätt jobbinsatser – men för sent

För lite och för sent. Regeringens budgetsatsning för att pressa långtidsarbetslösheten är förvisso rätt medicin, men för klen, enligt professor Anders Forslund vid Ifau.
–Jag har varit förvånad i ett par års tid över att det här inte har kommit tidigare.

De långtidsarbetslösa har fått vänta för länge. Arkivbild.

De långtidsarbetslösa har fått vänta för länge. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Budget2021-09-07 13:33

Rätt inriktning, tycker Anders Forslund om regeringens åtgärder. Han är forskare med inriktning på arbetsmarknadspolitiska åtgärder vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau).

– Det finns relativt entydiga forskningsbelägg för att det som visar sig ha fungerat, när det gäller att hjälpa långtidsarbetslösa till jobb, handlar om mera av subventionerade anställningar.

Åt rätt håll

Det finns också forskning som tyder på att förmedlingsresurser, att man har rejält med tid att hjälpa de arbetssökande, fungerar bra för långtidsarbetslösa, enligt Anders Forslund. Också mer utbildningsinsatser är bra.

– Och tittar man i stort på de satsningar som görs så ligger de åt det hållet i den här budgeten, säger Forslund.

De extra matchningsstöden, som nu får mer pengar, tenderar dock att gå till dem som står lite närmare arbetsmarknaden, än de långtidsarbetslösa, enligt Forslund.

Närmare 200 000 är långtidsarbetslösa i dag, det vill säga att de har varit utan ett jobb eller sysselsättning längre än ett år.

För sent

Forslund ställer sig frågande till om de här satsningarna som nu görs räcker för att pressa tillbaka långtidsarbetslösheten.

– Jag har varit förvånad i ett par års tid över att det här inte har kommit tidigare, säger han och pekar bland annat på de resurser Arbetsförmedlingen fått för att sköta sitt uppdrag.

AF:s förvaltningsanslag är i stort sett oförändrat i år jämfört med 2019.

– Det är en utveckling på arbetsmarknaden som skulle ha talat för något annat, säger han.

Det han konstaterar är att Arbetsförmedlingen gjort av med alla pengar i förvaltningsanslaget, till den egna personalen, men fått massor av pengar över i det som skulle ha gått till insatser för de långtidsarbetslösa. En viktig förklaring till att färre arbetslösa därmed fått hjälp är förmodligen, enligt Forslund, att AF saknat personal.

Urusel tajming

– Därmed har man inte kunnat göra vad man borde ha kunnat göra vad gäller att anvisa till arbetsmarknadsutbildning som exempel, där det visar sig att det fortfarande är väldigt få som har fått det, säger Forslund.

När coronakrisen slog till våren 2020 hade politikerna ägnat ett par år till att mer eller mindre skrota Arbetsförmedlingen. Myndigheten var avlövad och det fanns inga privata alternativ på plats, enligt Forslund.

– Pandemin slog till vid maximalt olycklig tidpunkt, säger Anders Forslund.

Saknar drivkrafter

Svenskt Näringsliv tycker inte regeringens åtgärder har vad som krävs:

"I grunden handlar det om att kraftigt stärka drivkrafterna för att ta de arbeten som finns och erbjuds. Tyvärr lyser dessa med sin frånvaro", skriver Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

TCO är mer positiva. Satsningar på AF och subventionerade anställningar är bra. Men den fackliga organisationen hade velat se en permanent höjning av de tillfälligt höjda ersättningsnivåerna i a-kassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!