Laddningsbara litiumjonbatterier finns i allt från telefoner till elcyklar och marknaden beräknas fördubblas till 2030.
Men många av dem kommer aldrig att bytas eller återvinnas, trots att dåliga batterier är ett av de vanligaste problemen för konsumentelektronik, skriver Europeiska miljöbyrån EEB i ett pressmeddelande.
Fastklistrade batterier
Designen kan förhindra att batterierna går att ta ut, de kan sitta fast, mjukvaran kan vara låst, det kan saknas reservdelar, verktyg och manualer. Nästan 100 procent av alla telefoner och surfplattor har fastklistrade batterier.
"Tillverkarna slösar värdefulla naturresurser och tvingar konsumenter att ersätta produkter i förtid", säger Jean-Pierre Schweitzer från EEB i pressmeddelandet.
Tillsammans med forskare från Lunds universitet har EEB tagit fram en rapport som ligger till grund för det upprop som riktas till EU-kommissionen, EU-parlamentet och Europeiska rådet. Bakom det står mer än 500 företag och ickestatliga organisationer som vill se EU-kommissionen agera för batterier som går att ta ut och byta i en kommande batteriförordning.
Minskar svinn
Om alla nya telefoner och surfplattor som säljs inom EU 2030 har batterier som är lätta att ta ut och ersätta skulle man enligt rapporten kapa utsläppen från produkterna med 30 procent. Samtidigt skulle man minska svinnet av knappa naturresurser som kobolt och indium. För konsumenterna skulle det innebära en besparing på närmare 200 miljarder kronor när man slipper ersätta fungerande produkter i onödan.
EU-kommissionen har föreslagit en batteriförordning som tar sikte på batteriernas livscykel. Förslaget tar upp möjligheten att ta ut batterier, men enligt uppropet missar det viktiga bitar, som tillgången på reservdelar och mjukvara som förhindrar reparationer.