Inställd kongress dyr affär för fackförbund

Hundratals bokade hotellrum, hyrda konferenslokaler och chartrade SJ-tåg. Handelsanställdas förbund står nu med en saftig nota efter att ha tvingats ställa in sin planerade kongress med 500 deltagare i Umeå.

De flesta kostnader kommer Handelsanställdas förbund sannolikt att få betala ändå, trots att jättekongressen ställts in. Arkivbild.

De flesta kostnader kommer Handelsanställdas förbund sannolikt att få betala ändå, trots att jättekongressen ställts in. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Coronaviruset2022-01-10 20:32

– Vi betalar för större delen av kostnaderna trots att vi inte nyttjar rummen, lokalerna och resorna, säger förbundets pressansvarige John Linde till TT.

Förbundskongressen, där deltagare från landets avdelningar samlas, hålls vart femte år. Förutom underhållning med bland andra Lisa Miskovsky och Jacke Sjödin ska medlemmarnas motioner behandlas. Även organisationen, arbetsvillkor och framtidsbranscher finns på programmet.

Förväntat smittoläge

En första del av kongressen hölls digitalt i maj förra året med förhoppningen om att resten skulle kunna genomföras på plats i Umeå den 11–13 januari i år.

– I det läget hoppades vi att smittan skulle vara betydligt mindre – det var så det såg ut då med vaccinationstakten och förväntat smittoläge, säger John Linde, pressansvarig på Handelsanställdas förbund.

Hundratals hotellrum bokades för tre nätter och kongresslokaler i Umeå Folkets hus togs i anspråk. Förbundet hade också bokat chartertåg via SJ för tur- och returresa mellan Malmö och Umeå.

– Det kändes olämpligt med de nya restriktionerna och smittoläget att vi alla skulle ha satt oss på ett tåg tillsammans.

Skärpta restriktioner

Därför beslöt förbundet den 20 december, tre dagar innan regering och Folkhälsomyndigheten gick ut med information om skärpta restriktioner, att ställa in den fysiska jättekongressen. I stället hålls den digitalt, där inbjudna deltar avdelningsvis.

– Vi har hört att det nu ska vara 35 personer på plats i Umeå Folkets hus, i stället för 400–500, säger Gabriella Hed Vall, ansvarig för evenemang på Visit Umeå.

Hotellrummen skulle enligt Handelsanställdas förbund ha avbokats fyra månader före kongressen för att förbundet skulle ha kommit undan den notan.

– Den stora kostnaden för oss blir hotellrummen, som bokats för tre nätter.

Vilken summa hela kalaset slutligen landar i kan Linde inte säga.

– De flesta av våra kostnader kommer vi sannolikt att få betala ändå, säger han.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig uppgift om avbokningstid.

I|stället för omkring 500 deltagare beräknas 35 personer vara på plats för kongressen i Umeå. Arkivbild.
I|stället för omkring 500 deltagare beräknas 35 personer vara på plats för kongressen i Umeå. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!