Svenskt minkskinn brukar säljas via auktionshus i Köpenhamn och Helsingfors och köparna kommer till 90 procent från Kina. Efter en lång period av överproduktion och prisfall för minkskinn på världsmarknaden höll det på att ljusna i branschen.
– Inför 2020 skulle vi vara i fas igen med tillgång och efterfrågan, men så kommer då coronapandemin, säger Jörgen Martinsson.
Normalt brukar auktionerna pågå mellan februari och september, men den här våren bommade auktionshusen igen. Minkuppfödarna har i stort sett stått utan inkomster, bara ett fåtal mindre online-auktioner har genomförts.
– Inga skinn har sålts och då kommer det inte heller in några pengar i systemet, säger Jörgen Martinsson.
Risk för konkurser
Hittills har det lett till en konkurs i början av sommaren bland de cirka 50 minkfarmar som finns i Sverige. Han befarar att det kan bli fler.
– Den risken är uppenbar i och med att vi i nuläget inte vet när försäljningen kommer igång.
En första auktion är planerad på Copenhagen Fur i augusti, och i september ska det hållas ytterligare auktioner i både Köpenhamn och Helsingfors, om inte pandemiläget sätter stopp för det.
TT: Kan det bli så att allt som ligger på lager då blir sålt?
– Så skulle det kunna bli, men det är väl ingen sansad bedömare som tror det. Vi ligger så mycket efter så vi tror att 2020 tyvärr är ett mer eller mindre förlorat år.
Ständig tillsyn
Samtidigt växer årets kull på cirka en halv miljon minkvalpar till sig i burar på svenska minkfarmar. Fram till avlivningen i november behöver de foder, vatten och ständig tillsyn. Precis som inom all annan djuruppfödning har det därmed varit svårt att klara ekonomin under krisen genom korttidspermitteringar.
– Man kan inte göra som i en fabrik, att man bara stänger två linjer och skickar hem folk.
TT: Hur gör man då?
– Det handlar om att tänja på allt man har själv i sitt företag, dra ner på alla kostnader och ta hjälp av bankerna. Men de är också väldigt försiktiga, säger Jörgen Martinsson.
Han hade önskat enklare och kraftfullare stödpaket under krisen och efterlyser också större förståelse för hur krisartad situationen är inom näringen.
Vädjar om tid
Till följd av miljökrav håller minkfarmarna på att lägga om gödselhanteringen, vilket kräver investeringar i nya gödselrännor. Några av de uppfödare som inte hunnit göra denna investering har vädjat om att få vänta tills den värsta krisen är över.
– I ett läge där vi är så extremt hårt drabbade av coronapandemin så tycker vi att det är rimligt att vi får lite mer tid på oss att göra den omställningen, säger Jörgen Martinsson.
Om krisen kommer att leda till minskad svensk uppfödning visar sig under hösten. I oktober–november är det dags för minkfarmarna att ta ställning till hur många avelsdjur som ska sparas inför den nya parningen i mars.
– Efter den sista septemberauktionen har vi ett facit på vart det tog vägen den här säsongen, säger Jörgen Martinsson.