5g-auktionerna avslutade – här är vinnarna

Efter en dags auktion och fyra budrundor är auktionen om det svenska 5G-nätet nu avslutad.
–Även om flera redan har 5G-nät så kan vi nu börja utrullning på riktigt, säger en lättad energiminister Anders Ygeman till TT.

Vem ska få bygga ut 5g-näten i Sverige? Arkivbild.

Vem ska få bygga ut 5g-näten i Sverige? Arkivbild.

Foto: Szilard Koszticsak/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-01-19 05:50

Det blir storbolag rakt över som ska driva de nya mobilnäten. De fyra vinnarna är Hi3G (Tre), Net4mobility (Tele2 och Telenor) Telia och Teracom.

Hi3G Access, Net4Mobility och Telia Sverige vann alla i 3,5 GHz-banden. Bolaget Teracom vann i sin tur hela 2,3 GHz-bandet. PTS kommer inom de närmaste dagarna att fatta alla tilldelningsbeslut.

Budgivare vann tillstånd i två frekvensband. Den totala auktionslikviden uppgick till 2 317 000 006 kronor (drygt 2,3 miljarder), pengar som nu tillfaller statskassan. Detta meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) strax efter klockan 17 när auktionen avslutats på tisdagen.

"Historiskt snabbt"

Anna Beckius, chef för enheten för spektrumanalys på PTS, har varit huvudansvarig för auktionerna och hon är nöjd med utfallet.

– Vi är jätteglada över det här. De här frekvenserna behövs i Sverige och den här försäljningen har varit efterlängtad, säger hon till TT.

TT: Ni hade uppskattat att auktionerna kunde ta mellan två och tio arbetsdagar, så blev det inte?

– Nej inte riktigt. Det är historiskt snabbt att auktionera ut två frekvensband under en och samma dag, snabbare hade det inte kunnat gå.

TT: Vad berodde det på att det gick så snabbt?

– Dels berodde det på auktionsdesignen som användes och dels på grund av att alla som var intresserade fick varsin del av bandet.

TT: Vad är skillnaden på 3,5 GHz och 2,3 GHz-banden?

– Banden är tekniskt likvärdiga, i ett tidigare skede pekade man ut just 3,5 GHz-bandet som ett pionjärband för 5G men teknik utvecklas. I slutändan är det upp till budgivarna att värdera hur 5G-kompatibla ett band är, säger Anna Beckius.

Kinesisk kontrovers

Samtidigt som auktionsrundorna gått snabbt har auktionen av det svenska 5G-nätet flera gånger skjutits upp. Det beror bland annat på turerna runt de två kinesiska jättarna Huawei och ZTE, som portats från att leverera utrustning i utbyggnaden.

Detta trots att bolagen tillsammans står för nästan en fjärdedel av alla bredbandsuppkopplingar som täcks av Svenska stadsnätsföreningen.

Beslutet att stänga ute de kinesiska bolagen fattades av PTS i oktober i fjol, med hänvisning till att Säpo anser att Hauwei riskerar att skada Sveriges säkerhet.

PTS:s beslut innebär bland annat att nyinstallation och implementering av viktiga funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte får genomföras med deras produkter, och att i de fall där de redan är leverantör måste tas bort från systemet senast den 1 januari 2025.

Ministern värnar relationer

Energiminister Anders Ygeman tror inte att hanteringen av Huawei kommer att påverka bilden av Sverige negativt.

– Nej det tror jag inte. Sverige har varit ganska tidigt ute och varit drivande för den säkerhetslagstiftning som finns inom EU. Jag tror att det här är frågor som har varit och kommer vara aktuell i många andra länder, säger han till TT.

TT: Kan det komma att påverka Sveriges relation med Kina?

– Jag hoppas inte det utan jag hoppas att båda Sverige och Kina kan upprätthålla hög säkerhetsnivå i våra radio- och kommunikationssystem och samtidigt vara handelspositiva.

– Sverige eftersträvar att ha bra relationer med Kina, lägger Anders Ygeman avslutande till.

Fakta: Från 1G till 5G

1G lanserades i Sverige 1981 och innebar ett nät där personer kunde ringa till varandra med trådlösa telefoner. 2G, som kom elva år senare, möjliggjorde sms, och vid 3G:s intåg 2004 blev det fart på internetsurfandet i mobiltelefonen.

2009 kom 4G-näten till Sverige, vilket gjorde mobilsurfandet betydligt snabbare. Det fick till följd att många sms och telefonsamtal flyttade över till meddelandetjänster som Facebooks Messenger eller Whatsapp.

Och nu är det alltså dags för nästa steg: generation fem, eller 5G. På flera håll i världen har tekniken redan börjat ta över.

Nu har fyra aktörer: Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele 2 och Telenor), Telia samt statliga Teracom,vunnit auktionerna om 5G-frekvenser i de så kallade 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring, med en maxhastighet på 10 gigabit per sekund. Det motsvarar det allra snabbaste fasta bredbandet som privatpersoner i Sverige kan beställa i dag. Den maximala hastigheten på ett 4G-nätverk är 100 megabit per sekund - 5G har alltså en maxhastighet som är 100 gånger högre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!