ABB bättre än väntat: "Redo för tuffa tider"

Det går bättre än väntat för ABB i coronakrisen, även om bakslaget är markant och utsikterna osäkra enligt en rapport för andra kvartalet. Den svensk-schweiziska industrikoncernen lanserar samtidigt ett stort program för återköp av aktier, vilket får kursen att stiga.

Delårsresultat från ABB. Arkivbild.

Delårsresultat från ABB. Arkivbild.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-22 07:10

ABB:s rörelseresultat (ebita) föll 21 procent till 651 miljoner dollar (motsvarande 5,2 miljarder kronor) under årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 825 miljoner dollar under motsvarande period i fjol.

Nedgången var dock inte så djup som befarat. Analytiker hade i snitt räknat med att detta resultat skulle falla till 446 miljoner dollar, enligt Reuters.

Intäkterna föll samtidigt 14 procent under kvartalet till 6,15 miljarder dollar, vilket även det var något bättre än väntat. Orderingången föll 18 procent till 6,05 miljarder dollar.

Går bra i Sverige

En nyckel bakom det relativt goda resultatet är minskade kostnader, enligt vd Björn Rosengren.

– Vi har implementerat ett stort sparpaket. Det handlar om att skära ner på konsulter, resor, flytta fram investeringar och minska antalet anställda. Samtidigt fortsätter vi satsa på forskning och utveckling för långsiktig tillväxt, säger han.

ABB har dessutom tagit del av statliga stöd i Schweiz, Österrike och Tyskland.

– I Sverige har det inte varit aktuellt med några stöd, här går verksamheten ganska bra, säger Rosengren.

Hur mycket personalstyrkan minskat under året vill vd:n inte svara på, men förra året minskade den med ungefär 4 000 personer. Många av dem var inom Power Grids, ett affärsområde som avyttrats till det japanska företaget Hitachi.

"Långsiktig satsning"

I samband med rapportsläppet meddelar ABB att en del av pengarna från försäljningen av Power Grids ska användas till att återköpa aktier. Till en början ska 10 procent av bolagets aktiekapital återköpas. Inför återköpen, som planeras pågå fram till våren 2021, har ABB 2,13 miljarder utestående aktier.

– Det är viktigt att se över strukturen i ABB, nu när det kommer in en väldigt stor summa pengar i och med försäljningen. Det är en långsiktig satsning, säger Björn Rosengren om återköpen.

TT: Behövs inte pengarna som en buffert i osäkra tider?

– Även med återköpen är vår skuld på väg ner, vilket är ett bra tecken. Vi är redo för tuffa tider under lång tid.

Efter kvartalsrapporten och beskedet om återköp är ABB:s aktie upp runt fyra procent på Stockholmsbörsen.

Stadigare i Q3

Samtidigt beskrivs framtidsutsikterna som osäkra av vd:n.

– På kort sikt ser utsikterna mycket svaga ut. Förutom pandemin påverkar ett lågt oljepris. Som bäst kommer återhämtningen i årets sista kvartal, men det kommer att bli stadigare redan nästa kvartal, säger Björn Rosengren.

– Vi vet inte när vi är tillbaka på samma nivåer som 2019. Det går inte att säga. Pandemin måste hamna under kontroll först.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!