Av ägarna röstade nästan alla, 97-98 procent, för styrelsens förslag att inte driva någon skadeståndsprocess mot tidigare vd:n Birgitte Bonnesen och andra före detta direktörer för inblandning i den uppmärksammade penningtvättskandalen. Det blev som väntat beslutet från ägarna på Swedbanks bolagsstämma som enbart blev en ren pappersstämma utan möjlighet till debatt.
Aktiespararna hade krävt att banken skulle kräva miljarder av tidigare ledning, med Bonnesen i spetsen, för all skada den åsamkat ägarna. Och enligt småspararorganisationen skulle upplägget vara helt fritt från kostnader för banken även om processen skulle förloras, genom en försäkringslösning där den externa granskaren skulle stå hela kostnaden men dela på pengarna vid en vinst. Men man fick alltså inte ägarna med sig på det.
Tror inte på den modellen
Göran Persson upprepar att han inte tror på någon rättslig framgång. Han lutar sig mot de egna juristerna som anlitats. Att lägga processen på entreprenad, nej, det tror han inte på.
– Tror vi på processen, då driver vi den själva, säger han vid en efterföljande pressträff.
Men så blir det alltså inte. Inte ens det viktiga symbolvärdet – att kunder och småägare eventuellt får vatten på sina kvarnar att direktörer gärna berikar sig rikligt själva när det går bra, men går fria när de gör något fel – är tillräckligt för Persson, som säger sig försäkra att styrelsen verkligen tänkt på den saken. Men att då förlora i domstol riskerar bara att slå ännu mer tillbaka, menar han.
Höjt arvode
Penningtvättskandalen har förutom ett rejält solkat rykte, bland annat renderat banken böter på fyra miljarder kronor, plus hot om ytterligare höga böter från amerikanska myndigheter.
Stämman beslutade samtidigt att arvodet till styrelsen ska höjas, för ordförande Göran Persson med 210 000 kronor till 2 840 000 kronor.
Nya att väljas in i styrelsen blev bland andra privatekonomen och journalisten Annika Creutzer.