Aktiespararna ser risker med nytt pensionssystem

Förändringarna i premiepensionssystemet kan leda till försämringar för spararna, anser Aktiespararna. –Det här kan innebära att vi får en sämre utveckling av vårt pensionskapital över tid, säger vd Joacim Olsson.Sveriges Konsumenter välkomnar förändringarna.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson tror inte att förslagen om ett förändrat premiepensionssystem leder till förbättringar för spararna. Arkivbild.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson tror inte att förslagen om ett förändrat premiepensionssystem leder till förbättringar för spararna. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-02-18 11:17

Aktiespararna hade helst sett att förslaget om ett nytt premiepensionssystem lagts i malpåse. Men nu har den blocköverskridande pensionsgruppen gått vidare med sina planer om en omstöpning.

Aktiespararnas vd ser flera risker med förändringarna som nu spikats av pensionsgruppen.

– Det här nya är mer ideologiskt drivet och inte bra för spararna, säger Joacim Olsson.

Begränsar möjligheter

Några av de stora förändringarna är att antalet fonder ska krympas från dagens runt 500 stycken till 150–200 stycken och att en särskild myndighet ska välja fonder genom ett upphandlingsförfarande.

– Det enda det här tillför är att man begränsar spararnas möjligheter att välja och det finns risker med att begränsa utbudet. Det finns inga garantier för att statligt anställda tjänstemän är skickligare på att göra det här urvalet av fonder, säger Joacim Olsson.

Han anser dock att det är tjänstemännen som ska säkerställa att de fonder som är valbara är bra.

Förändringarna som föreslås är ett resultat av pensionsgruppens överenskommelse om att förändra premiepensionssystemet efter avslöjanden om oseriösa aktörer, som Falcon Funds, som svindlat bort pensionssparares pengar.

Skydda spararna

Organisationen Sveriges Konsumenter är överlag positiva till att premiepensionssystemet görs om. Generalsekreteraren Jan Bertoft tror att det blir mer överblickbart för pensionsspararna med färre fonder att välja mellan.

– Det behövs en bättre kontroll så att konsumenterna inte luras och att de får lättare att välja rätt. För dem utan kunskaper är det väldigt svårt att navigera rätt när fonderna är alltför många. Det finns ett värde i att få något färre val, säger han.

Sedan skandalavslöjandena har det redan genomförts en rad förändringar. Bland annat har fondbolag behövt ansöka på nytt om att få vara med på Pensionsmyndighetens fondtorg och kravlistan skärptes rejält för att kunna få fonder godkända. I och med det har fondtorget redan bantats med hundratals fonder.

Joacim Olsson anser att de förändringarna var bra och att den nuvarande ordningen borde utvärderas mer ordentligt innan några nya beslut fattas.

– Det är viktigt att skydda spararna mot oseriösa aktörer men det menar jag att man har gjort i och med det första steget, säger han.

"Sämre utveckling"

Joacim Olsson tycker också att förslagen styr spararna mot förvalsalternativet AP7 Såfa i för stor utsträckning. I kombination med pågående diskussioner om att sänka risken i förvalsalternativet anser han att det är bekymmersamt.

– Den kombinationen kommer med stor sannolikhet leda till en sämre utveckling för kapitalet. Utan risk kan man aldrig få en vettig genomsnittlig avkastning på sitt långsiktiga sparande.

TT: Men förhållandevis få gör aktiva val i premiepensionen – varför är det viktigt med många valmöjligheter?

– Man kan alltid diskutera hur många fonder det ska vara. Men jag tycker att det är rimligt att spararna får bestämma vilka fonder som är tillräckligt attraktiva att placera sitt kapital i. Då blir antalet en icke-fråga, säger Joacim Olsson.

Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter tror ändå att det är på sin plats med en rejäl omstöpning av systemet.

– Det här gäller alla sparare och alla i det här landet och då är det bättre att man tar i ordentligt i stället för att testa och vänta några år. Sen får man utvärdera det här, säger han.

Överenskommelsen om ett reformerat premiepensionssystem

Några av riktlinjerna i den blocköverskridande pensionsgruppens överenskommelse:

En nämndmyndighet ska inrättas med uppgift att upphandla fonder och förvalta premiepensionens fondtorg.

Fonder med olika risknivå och placeringsinriktning ska finnas med på fondtorget.

Fonderna som upphandlas ska vara kostnadseffektiva, hållbara och av hög kvalitet.

Antalet fonder som ska upphandlas i varje upphandling ska bestämmas av myndigheten.

Det ska säkerställas att spararna får en reell valfrihet och att fondförvaltarna och fonderna kan granskas på ett säkert och kostnadseffektivt sätt.

I utredningen "Ett bättre premiepensionssystem" ett angavs det som sannolikt med ett maximalt antal fonder om 150-200. Det ska dock enligt pensionsgruppens överenskommelse inte ses som ett maxtak utan ska avgöras av den nya myndigheten i upphandlingarna.

Avregistrering av fonder bör göras så att negativa effekter för spararna minimeras.

Källa: Socialdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!