– De borde få dela ut i linje med planen från slutet av förra året, enligt förslagen i boksluten, säger Andreas Håkansson.
Det handlar om nästan 35 miljarder kronor i utdelningar från Handelsbanken, SEB och Swedbank som föreslogs av bankerna i början av året. Lägger man till Nordea blir det drygt 50 miljarder.
Upprepad FI-rekommendation
I FI:s stabilitetsrapport i juni uppmanades de svenska bankerna att avstå från utdelningar tills det att omfattningen på eventuella förluster är mindre osäker. Generaldirektör Erik Thedéen har sedan dess upprepat denna rekommendation, senast i ett anförande i början av september.
– Krisen är långt ifrån över. Vi förväntar oss därför att bankerna avvaktar med utdelningar till i vart fall efter årsskiftet, sade han då.
– Genom att vara återhållsamma med utdelningar har bankerna fått bättre förutsättningar att ta kreditförluster och samtidigt fortsätta att stötta ekonomin med en väl fungerande kreditförsörjning, tillade han.
Enligt Victoria Ericsson på FI:s pressavdelning är det inför bankernas kvartalsrapporter för tredje kvartalet fortfarande detta besked som gäller i frågan om bankutdelningar.
Men Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, räknar inför bankernas kvartalsrapporter med att kreditförlusterna i tredje kvartalet har fallit ned till betydligt lägre nivåer än tidigare under året - då flera gjorde stora avsättningar för att täcka befarade förluster.
– Det blir mer i linje med vad bankerna tidigare legat på, säger han.
Ingen svacka i intjäningen
Han tror dock inte det är läge för bankerna som gjort störst avsättningar för kreditförluster att redan i tredje kvartalet börja ta hem återvinningar. Det dröjer troligen till nästa år.
Fast det är ändå dags att riva upp FI:s utdelningsrekommendation, enligt Håkansson.
Han pekar på att den befarade vågen av väldigt stora kreditförluster i coronakrisen aldrig kom. Samtidigt går både resultat och intäkter i rätt riktning, medan kostnadskontroll är ledord i branschen, enligt analytikern.
– Bankerna har inte tagit stöd från staten. De har i stort bibehållit sin lönsamhet och inte haft någon större svacka i intjäningen. Bankerna har gått väldigt bra. Och de har hjälpt till och lånat ut mycket pengar, säger han.
– Och kanske viktigast, de har kapitalkrav att förhålla sig till och de ligger alla på rätt sida med råge där. Att inte de ska få dela ut är väldigt förvånansvärt, tillägger han.
Handelsbanken deklarerade i samband med beskedet om kontorsnedläggningar och personalnedskärningar under tredje kvartalet att det inte blir någon utdelning i år.
Redo att lämna utdelning
Swedbank och SEB har ännu inte sagt ned foten. Men tiden för att under 2020 lägga fram ett utdelningsförslag och rigga en extra stämma börjar nu rinna ut.
När det gäller Nordeas utdelningar är det ECB som håller i taktpinnen i coronakrisen. Och ECB förlängde i slutet av juli sin rekommendation till banker i eurozonen att avstå från utdelningar och återköp av aktier till nästa år.
Den 10 september meddelade Nordea att banken följer denna rekommendation.
"Nordea är redo att lämna utdelning efter 1 januari 2021 och kommer att göra en översyn av situationen under fjärde kvartalet 2020 om ECB lämnar ytterligare besked", tillade banken.