Är partnerns svindyra hobby verkligen ok?

Maratonlopp i storstäder, fräsiga motorcyklar eller kanske stallet fullt av islandshästar. En riktigt dyr hobby för den ena parten frestar på ekonomin, men i bland också på förhållandet. Här är privatekonomernas bästa tips på hur du kan göra för att undvika bråk om orättvisor.

En dyr hobby. Arkivbild.

En dyr hobby. Arkivbild.

Foto: Leonora Beck

Ekonomi, näringsliv & finans2021-01-02 06:25

Det är inte helt ovanligt att par har olika intressen, och att kostnaden för fritidssysselsättningar skiljer sig rejält dem emellan, konstaterar Sharon Lavie, sparekonom inom Schibstedkoncernen.

Det kan vara sådant som har hängt med hela livet, redan innan man träffades, men också intressen som vaknar senare. Exklusiva bilar, resor, fallskärmshoppning eller tävlingar med hästar, till exempel.

Fast en riktigt dyr hobby kan orsaka gnissel, konstaterar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. De flesta par har en mer eller mindre gemensam ekonomi.

– Det blir lätt en ekonomisk skevhet i relationen, säger han.

Det handlar förstås om pengar, men också om tid och engagemang, förklarar han. Den som har allt fokus på hästhoppning eller träningsresor kanske varken har tid eller pengar att göra saker tillsammans med partnern eller övriga familjen, förklarar han.

– Det spelar roll om man är sambo eller är gift. Om man är sambo blandas inte pengarna ihop, säger Sharon Lavie.

För sambopar är det smidigast att dela gemensamma utgifter, sedan får var och en göra vad de vill med sina egna pengar, tycker hon.

Relationen måste vårdas

Men problem kan ändå uppstå. Om den svindyra hobbyn gör att det inte blir något över till gemensamma nöjen så kan relationen ta stryk.

– Det går ju inte om den ena lägger alla sina pengar på sin egen hobby, säger hon.

Det blir förstås tärande i längden, därför är det viktigt att också se till att spara till gemensamma semestrar och nöjen, råder Sharon Lavie.

Gifta par har mer ekonomisk gemenskap, i alla fall vid en skilsmässa, förklarar hon. Där kan det vara en poäng att upprätta äktenskapsförord, om ena parten ägnar sig åt en riktigt dyr fritidssysselsättning, och den andra parten spar sina pengar, tycker hon. Utan äktenskapsförord ska de pengarna delas lika vid skilsmässa, förklarar Sharon Lavie.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tycker att man ska vara noga med hur man lägger upp ekonomin redan från början i en relation. Helst genom att betala gemensamma kostnader i proportion till lönen.

Dela i proportion till lönen

– När man är kär så tänker man kanske "klart du ska ha din häst". Men det bör vara balans från början, säger Ingela Gabrielsson.

Både Arturo Arques och Sharon Lavie håller med. Man behöver prata igenom hur man ska ha det i ekonomin redan då man flyttar ihop, och också under förhållandet, tycker de. Och bäst är att ordna det så att gemensamma utgifter betalas i proportion till inkomsten.

– Men lite delad ekonomi kan vara bra för husfridens skull, säger Sharon Lavie.

På pricken rättvist kan det ändå aldrig bli, och det bör det nog inte vara heller, understryker de.

– En hobby är viktig, och man måste vara generös mot varandra, säger Ingela Gabrielsson.

– En glad och lycklig partner är också värt mycket, säger Arturo Arques.

Fakta: Några råd om hobbyn

Gör upp om hur ni ska ha det från början. Prata om ekonomin, och kom överens om hur mycket var och ens hobby får kosta. Även hur mycket tid som läggs på intressena är viktigt att prata om.

Spara till gemensamma nöjen.

Sambo eller gift – reglerna om ekonomin är olika. Sambor har delad ekonomi, om man inte kommer överens om annat. Gifta par också, men vid skilsmässa delas allt gemensamt lika. Äktenskapsförord kan behövas.

Dela ekonomin så det blir rättvist, vanligt är att gemensamma kostnader betalas i proportion till inkomsten.

Källa: Sharon Lavie, Arturo Arques och Ingela Gabrielsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!