Stadigt har det tickat ner, vecka för vecka, under våren. I slutet av förra veckan låg arbetslösheten på 7,9 procent, alltså för första gången under åtta procent sedan början av april förra året, ungefär en månad in i pandemin. Innan allt elände bröt ut låg arbetslösheten på 7,4 procent.
– Det ljusnar på arbetsmarknaden, men inte för alla, säger Annika Sundén och påminner om att långtidsarbetslösheten inte minskar, tvärtom.
189 000 har varit arbetslösa minst ett år och för den gruppen har det inte ljusnat. Sundén liksom många andra bedömare varnar för att det kan bli en bestående konsekvens av coronapandemin.
Men för de som mer nyligen blivit av med sina jobb har arbetsmarknaden utvecklats starkare än många trott. Ändå är Arbetsförmedlingens analyschef är försiktig, några prognoser ändras inte nu. Den förra, en månad gammal, lyder 8,3 procents arbetslöshet i snitt i år.
Även ungdomsarbetslösheten har minskat stadigt under våren och ligger nu på 10,0 procent av arbetskraften. Den siffran kan dock komma att öka nu.
– När skolorna slutar går arbetslösheten alltid upp, säger hon.
Det finns också många osäkra faktorer. Vad händer när de statliga stöden avvecklas, till exempel?
– Och hur kommer beteendeförändringar att slå på arbetsmarknaden? frågar sig Sundén.