Assa Abloys vinst nästan halverad

Låsjätten Assa Abloy redovisar en nästan halverad vinst för årets andra kvartal. Kvartalet inleddes med 30 av koncernens fabriker stängda runt om i världen.

Låstillverkaren Assa Abloy redovisar nästan en halverad vinst för årets andra kvartal. Arkivbild

Låstillverkaren Assa Abloy redovisar nästan en halverad vinst för årets andra kvartal. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-17 08:20

"Alla fem divisioner uppvisade betydande negativ organisk tillväxt som en konsekvens av covid-19", skriver Assa Abloy i en kvartalsrapport.

Vinsten före skatt stannade på 1 892 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 3 462 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen föll 15 procent till 19 953 miljoner kronor, jämfört med 23 544 miljoner kronor ett år tidigare.

Verksamheten påverkades kraftigt av nedstängningar runt om i världen i coronapandemins spår.

"Andra kvartalet startade med att 30 av våra fabriker var stängda till följd av nedstängningar i samhällena samtidigt som efterfrågan var mycket låg i flera av våra marknader", skriver Assa Abloys vd Nico Delvaux i en kommentar.

Sedan dess har samtliga fabriker sedan i maj varit i drift.

"Förbättrad efterfrågan i kombination med ökad effekt från implementerade kostnadsåtgärder har resulterat i en positiv finansiell utveckling under kvartalet", skriver Delvaux.

"Under förutsättning att inga nya betydande negativa händelser inträffar förväntar vi att den finansiella utvecklingen gradvis kommer fortsätta att förbättras. De gynnsamma förutsättningarna i branschen är fortsatt intakta och därför också våra finansiella mål", tillägger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!