Astra Zeneca förlorare på backande börs

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan uppåt på nytt hopp om vaccinationer mot covid-19. Men det vände på eftermiddagen och det breda OMXS-index tappade 0,3 procent.

Stockholmsbörsen svagt uppåt. Arkivbild

Stockholmsbörsen svagt uppåt. Arkivbild

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-23 09:15

Nedgången kan förklaras av inköpschefsindex från eurozonen som föll efter nedstängningar i länder som Frankrike och Tyskland och fortsatta problem med spridning av coronaviruset. Dessutom leder Trumpregeringens hot om att införa sanktioner mot Kinas flygindustri till ny osäkerhet om världshandeln.

OMXS30-index, med de mest omsatta aktierna, balanserade på nollstrecket en stor del måndagen, men stängde på minus 0,2 procent. Klädkedjan H&M steg med 0,5 procent och verkstadsaktier gick överlag också bra, med kurslyft för Alfa Laval och Sandvik på 2,8 respektive 1,8 procent.

Skogskoncernen SCA och gruvkoncernen Boliden hörde också till tungviktarna som drog uppåt med kurslyft på 1,9 respektive 3,1 procent.

Däremot backade aktien i Astra Zenecas med 2,8 procent, trots att läkemedelskoncernen tillsammans med University of Oxford presenterat en klinisk studie som visar att vaccinkandidaten AZD1222 med en viss dosering kan ha en 90-procentig effekt för att motverka covid-19-infektioner.

Telekomaktier drog också nedåt. Ericsson föll 1,2 procent och Tele2-aktien tappade 1,7 procent.

De ledande Europabörserna backade marginellt. Londonbörsens FTSE-index gick ned 0,3 procent, medan Frankfurtbörsens DAX-index och Parisbörsens CAC-index båda tappade 0,1 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!