Astra Zeneca betalar med både pengar och aktier, totalt motsvarande 175 dollar per aktie i Alexion. Det är klart mer än fredagens stängningskurs på 121 dollar och innebär att den totala prislappen för förvärvet blir 39 miljarder dollar, motsvarande drygt 330 miljarder kronor.
Styrelserna i båda bolagen har tillstyrkt planerna, men eftersom godkännande krävs även från ägare och myndigheter väntas köpet bli klart under det tredje kvartalet nästa år.
Och att få med sig aktieägarna kan bli en dyr historia, enligt analytiker vid investmentbanken SVB Leerink.
"Det här är ett så ovanligt och kvalitativt bolag att det slutliga priset kan behöva bli så högt som 200 dollar, för att göra Alexions aktieägare nöjda", skriver banken i en analys enligt Financial Times.
Minimal vaccinpåverkan
"Förvärvet låter oss bli ännu starkare inom immunologi. Vi ser fram emot att välkomna våra nya kollegor på Alexion så att vi tillsammans kan bygga på vår kombinerade erfarenhet", säger Astra Zenecas vd Pascal Soriot i ett pressmeddelande.
Bolagen har pratat om ett förvärv under "flera månader", och affären kommer att leda till minimal påverkan på Astra Zenecas arbete med ett vaccin mot covid-19, säger Soriot till The Wall Street Journal.
Tror på vinstökning
Astra Zeneca räknar med att köpet kan leda till minskade utgifter på 500 miljoner dollar om året genom effektivisering, synergieffekter och sparande. Bolaget hoppas också på en tvåsiffrig procentuell ökning av vinsten under de kommande tre åren.
Alexion hade i fjol drygt 3 000 anställda och omsatte cirka fem miljarder dollar, en ökning med 21 procent från 2018. Bolaget, som har sitt huvudkontor i Boston, specialiserar sig på läkemedel mot mycket ovanliga sjukdomar. I och med köpet etablerar Astra Zeneca Boston som huvudkontor för ovanliga sjukdomar.
Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om Alexions omsättning.