Astra Zeneca lyfte börsen till nya rekord

Stockholmsbörsen studsade tillbaka efter nedgången på måndagen – och det rejält. Läkemedelskoncernen Astra Zeneca var draglok när OMXS-index lyfte 1,0 procent till nya historiska rekordnivåer.

Stockholmsbörsen öppnar uppåt i linje med omvärlden. Arkivbild.

Stockholmsbörsen öppnar uppåt i linje med omvärlden. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-16 09:07

Börsen har därmed har gått upp över 13 procent hittills i år och verkar fortfarande inte bry sig om Astra Zenecas motgångar när det gäller leveranser av och misstänkta biverkningar från bolagets covid-19-vaccin.

Tungviktaraktierna på Stockholmsbörsen, i OMXS30-indexet, steg 0,9 procent.

Gjort upp med USA

Astra Zenecas aktie klättrade 3,7 procent, sedan analytiker höjt rekommendationen och den svensk-brittiska läkemedelstillverkaren samtidigt meddelat att bolaget har gjort upp med USA om att leverera upp till en halv miljon doser av AZD7442 – en så kallad antikropps-cocktail för behandling av covid-19-patienter.

Uppgången tog extra fart sedan EU:s läkemedelsmyndighet EMA inte sagt sig se några indikationer på att det är Astra Zenecas vaccin som ligger bakom rapporterade fall av blodproppar bland vaccinerade.

H&M ångade också på bland tungviktarna, upp 1,6 procent, efter starka försäljningssiffror tidigare i veckan.

Den Frankfurtnoterade konkurrenten Zalando, med Stenbecksfärens Kinnevik som storägare, kom under gårdagskvällen med en omvänd vinstvarning. Kinnevik-aktien steg 3,5 procent.

Steg på bred front

Det pandemikrisande och statskontrollerade flygbolaget SAS aktie steg 1,2 procent sedan EU:s generaladvokat föreslagit att EU-domstolen ska låta SAS slippa betala tillbaka ersättning till passagerare för inställda flyg i samband med en pilotstrejk.

Europabörserna steg på bred front sedan det även varit en positiv utveckling på Asienbörserna under natten.

Parisbörsens CAC40-index steg 0,3 procent, Frankfurtbörsens DAX-index 0,7 procent och ännu bättre gick Londonbörsens FTSE100-index: upp 0,8 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!