Astra Zenecas vaccintester återupptas i USA

Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca får återuppta sina vaccintester i USA, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

De kliniska testerna av Astra Zenecas coronavaccin kan fortsätta i USA, enligt amerikanska medier. Arkivbild.

De kliniska testerna av Astra Zenecas coronavaccin kan fortsätta i USA, enligt amerikanska medier. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-10-23 21:05

Testerna har varit pausade i USA sedan i september då en kvinna i Storbritannien fick neurologiska symtom efter att ha tagit en vaccinspruta.

Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA har avslutat sin utredning av två personer i studien som utvecklat sådana symtom. Myndigheten har under fredagen meddelat Astra Zeneca att de kliniska testerna kan fortsätta.

FDA har inte funnit att vaccinet ligger bakom de två sjukdomsfallen, men kan heller inte utesluta en koppling, enligt dokument som Wall Street Journal tagit del av samt en källa med insyn i processen.

Granskningar i USA, Storbritannien, Brasilien, Sydafrika och Japan har nu bekräftat att vaccinstudierna kan fortsätta, enligt Astra Zeneca.

"Det är inte ovanligt att några deltagare vid storskaliga vaccinstudier blir sjuka och varje fall måste utvärderas för att försäkra sig om noggranna säkerhetsbedömningar", skriver företaget i pressmeddelandet.

Resultatet från studierna väntas senare i år.

Även det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson får återuppta sina coronavaccintester inom kort, uppger bolaget enligt nyhetsbyrån AFP. En utredning har visat att en försöksperson blev sjuk i något som inte kan kopplas till vaccinet.

Klinisk testning är generellt sett det tredje steget av sex i utvecklingen av ett vaccin. Den kliniska fasen kan sedan i sig delas in i tre steg. Först testas vaccinet på små grupper, sedan på folk som kan utgöra en riskgrupp (i form av ålder eller hälsa), sedan ges vaccinet till tusentals människor.

Fakta: Oxfordvaccinet

Det vaccin som Sverige slutit avtal med är det så kallade Oxfordvaccinet som tagits fram av forskare vid Oxford University, med hjälp av Astra Zeneca. Det är ett så kallat vektorbaserat vaccin där man tar hjälp av ett vanligt förkylningsvirus för att ta sig in i cellerna. I virusets arvsmassa finns en sekvens för ett protein som kommer från coronavirusets yta och som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

En nackdel med denna strategi är dock att risken finns att kroppen reagerar på förkylningsviruset och bildar immunitet mot detta, och inte bara coronaviruset. I så fall kommer vaccinet inte fungera om det behöver ges en gång till, eftersom kroppen blivit immun mot vektorn.

Utöver detta vaccin planerar Sverige att sluta avtal med flera andra vaccintillverkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!