Avgörande läge för svensk ekonomi

Trots lika allvarligt smittoläge – tillståndet i ekonomin är än så länge bättre nu än i våras. –Återstår att se vad som sker de närmaste veckorna, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansminister Magdalena Andersson (S) berättar om regeringens syn på ekonomin. Arkivbild.

Finansminister Magdalena Andersson (S) berättar om regeringens syn på ekonomin. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-18 13:25

Efter en oväntat ljus ekonomisk höst med en arbetsmarknad som sakta återhämtat sig, generellt, inte för alla, så ser läget ut att kunna ändras drastiskt till det sämre igen. Ökad smittspridning och hårdare restriktioner sätter press på ekonomin.

– Återhämtningen förväntas dämpas gällande slutet av året och början av nästa år, säger hon på en pressträff om det ekonomiska läget.

Hur mycket sämre vill finansministern inte spekulera kring, en ny prognos kommer i början av januari. Hon pekar samtidigt på positiva studier från olika vaccintillverkare. Så utsikterna är mycket osäkra, enligt Andersson.

"Inte lika stora avbrott"

TT: Hur ser du på det ekonomiska läget nu jämfört med i våras?

– I maj var läget mycket osäkert. Nu har vi lärt oss leva med den här sjukdomen. Vi ser inte lika stora avbrott i leverantörskedjan. Smittoläget är fortfarande allvarligt medan ekonomin lärt sig att leva med den här nya situationen, säger Andersson.

Hon syftar på att industrin ser ut att klara det allvarliga smittoläget bättre nu än i våras då mycket stängde igen helt.

– Det är känslan här och nu, säger hon, och tillägger att de närmaste veckorna lär visa om det är rätt bedömning.

Sämre igen

Men i krogvärlden, på hotell, i kulturlivet och i sportens värld är stämningen nere i källaren på nytt. Och på arbetsmarknaden är läget fortsatt allvarligt, trots att arbetslösheten slutade öka efter sommaren och till och med sjunkit något under hösten, enligt Magdalena Andersson. Nu kan den trenden vara bruten.

– Den ökade smittspridningen riskerar att ha en negativ utveckling på arbetsmarknaden.

Över 170 000 personer är redan långtidsarbetslösa (mer än tolv månader), ytterligare 100 000 (arbetslösa i 6-12 månader) är på väg dit. Finansministern pekar på att regeringen beslutat om ytterligare 55 000 utbildningsplatser och mer pengar till Arbetsförmedlingen som åtgärder för att bromsa ökningen.

– Det är viktigt att vi fortsätter med aktiv och träffsäker arbetsmarknadspolitik, säger hon.

Oklart med nya åtgärder

Efter de senaste veckornas allt hårdare restriktioner för att stoppa smittan, åtgärder som närmast blir dödsstöten för många företag inom tjänstebranscherna, höjs rösterna från företag och politiker för ytterligare stödmiljarder till de värst drabbade.

– Vi jobbar väldigt intensivt i departementet nu med att titta över ytterligare stödåtgärder, säger Magdalena Andersson som också vill påminna om förra veckans förlängning av permitterings- och omställningsstödet.

När sådana åtgärder kan komma vill hon inte säga.

Enligt henne är Sveriges krisåtgärder i linje med andra jämförbara länder.

På frågan hur stor statsskuld som man kan tillåta innan regeringen behöver dra i nödbromsen, säger Magdalena Andersson:

– Det handlar helt om hur den ekonomiska utvecklingen ser ut. Vi har en fortsatt väldigt låg statsskuld internationellt sett. Det är också en viktig orsak till att vi kan ha en lång uthållighet.

Fakta: Några siffror om åtgärder

Hittills har permitteringsstödet till företag kostat staten 29 miljarder kronor.

Företag har ansökt om anstånd på skatteinbetalningar till ett belopp av 40 miljarder kronor. En del är återbetalt, så den utestående stocken ligger på 31,5 miljarder kronor.

Staten står för extraordinära kostnader till kommunsektorn för coronahanteringen. Hittills har kommuner och landsting ansökt om 11,2 miljarder kronor. Prognosen är ytterligare över fem miljarder kronor, men det var innan den nu eskalerande smittan.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!