Trots coronakrisen så har företagskonkurserna faktiskt minskat, har statistik tidigare visat, även om det i vissa branscher har varit rena katastrofen. Och företagens akuta behov av rena lån för att klara den dagliga driften blev inte så stort som befarat.
– Statsstöden har haft stor påverkan, säger Anders Gullesjö och pekar bland annat på företagens respit med att betala skatter, något som kan komma surt efteråt nästa år när den uppskjutna skatten ska in.
Lägre sug efter lån
Låneefterfrågan till investeringar är också, av mer naturliga skäl, ovanligt låg. Och när företagen har bantat sin verksamhet behövs inte lika mycket kapital bundet i själva tillverkningen – summa summarum är behovet av lån inte så stort som man kan tro, enligt Gullesjö.
För bankerna har företagens i grunden goda finanser hjälpt till att undvika kreditförluster i någon större utsträckning. Generellt har de realiserade låneförlusterna varit mindre än beräknat än så länge. Även de befarade kreditförlusterna, som bankerna tar höjd för i sina redovisningar, har hittills inte blivit i nivå med de värsta bedömningarna i våras, enligt Anders Gullesjö.
– Så är det definitivt.
Uppsägningar väntar
Men många företag står nu inför svåra beslut, enligt Gullesjö, som ser en risk för en återigen tilltagande trend av personaluppsägningar. Om det inte kommer ett snart besked om förlängda statliga permitteringsstöd efter årsskiftet, kommer företag med osäker framtid att agera. Sista september är det tre månader till årsskiftet, den normala varsel- och uppsägningstiden om ett företag vill göra sig av med anställda.
– De måste se om sitt hus, få ner kostnaderna. Då är min gissning att de tvingas till uppsägningar, säger Gullesjö.
Men i grunden tror han att efterfrågan på företagens produkter är på väg upp nu under hösten, det är den försiktiga känsla han får från företagskunderna, inte i alla branscher, flyg- och besöksnäring lär ha det tufft en bra tid framöver.