Bättre än befarat för coronadrabbad bransch

De hamnade mitt i coronakrisen – och i debatten om svensk äldrevård. Men med den värsta perioden i backspegeln har de privata omsorgsbolagen gått segrande ur striden, enligt analytiker.

Besöksstoppet på äldreboenden har påverkat omsorgsbolagen ekonomiskt. Men trots det har branschen klarat sig genom krisen bättre än befarat. Arkivbild.

Besöksstoppet på äldreboenden har påverkat omsorgsbolagen ekonomiskt. Men trots det har branschen klarat sig genom krisen bättre än befarat. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-24 05:35

– Det intressanta är att hälsovårdsbolag normalt är väldigt stabila och ocykliska. Men i den här krisen är de mitt i stormens öga, säger Kristofer Liljeberg, aktieanalytiker på Carnegie.

För företagen – som erbjuder allt från äldreomsorg till LSS-boenden och bemanningsföretag för vårdpersonal – har det blåst på flera fronter. Dels har de hamnat mitt i coronapandemin med smittspridning, vård och allt som det medför. Dessutom har det blossat upp en debatt om äldreomsorgen i Sverige, och särskilt om de privata aktörerna.

– Det har varit den svåraste perioden någonsin för de här bolagen. Men de större, privata bolagen ser ut som att de har lyckats hantera den här situationen bättre än snittet. De har varit snabbfotade när det gäller att implementera förändringar som munskydd och besöksförbud, säger Kristofer Liljeberg.

"Bättre än fruktat"

Även finansiellt har bolagen lyckats parera det förändrade läget bättre än befarat, något som inte minst syntes på omsorgsföretaget Attendos aktie som steg omkring 16 procent efter det att det släppt sin kvartalsrapport i torsdags.

Även Thomas Graf, analytiker på Handelsbanken, säger att branschen har klarat sig bättre än vad analytikerna trodde.

– Det ser ut som att det värsta är bakom oss, och att de har lyckats. Det kommer att ta tid att komma tillbaka till normala nivåer, men det är bättre än fruktat, säger han.

Men samma rapport visade även att beläggningen i Attendo Skandinavien har minskat med tio procentenheter, från 85 procent under andra kvartalet 2019 till 75 procent i år. Många är oroliga för att flytta in på äldreboenden, delvis på grund av smittspridningen – men också på grund av besöksförbudet. Samma problem har drabbat stora delar av branschen, enligt analytikerna.

Dessutom bidrog hög sjukfrånvaro och stora inköp av skyddsutrustning till stora utgifter för många bolag.

Stärkts ryktesmässigt

– Dels har de fått högre kostnader och dels en lägre efterfrågan. Men vi bedömer att båda delarna är temporära, säger Kristofer Liljeberg.

TT: När kan det återgå till det normala för bolagen?

– Den stora kostnadseffekten var i slutet på mars och april. Den svåra frågan är hur fort beläggningen normaliseras. Det blir nog avgörande hur fort man tar bort besöksförbudet, det är en viktig signal. Men min bästa gissning är att man är tillbaka på normala nivåer i slutet av året.

Gällande samhällsdebatten som har tagit fart kring äldreomsorgen, smittspridningen och skillnaderna mellan boenden i privat och offentlig regi är Thomas Graf lugn. Han säger att det "alltid finns risker" med en ökad politisering, men att branschen har hanterat krisen väl.

– Man har varit tidigt ute med besöksförbud, snabba med att köpa skyddsmaterial och vidtagit andra åtgärder. Jag skulle nog snarare säga att de stärkts ryktesmässigt av det här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!