– Mycket glädjande. Anläggningar som stått stilla i vänteläge kan nu äntligen öppna upp, säger branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar.
På torsdagseftermiddagen kom det efterlängtade beskedet. Symtomfria svenskar får resa inom landet i sommar. Förutom att miljoner svenskar lär glädjas inför semesterplanerna, jublar en hårt drabbad turistindustri.
Branschorganisationen Visita har räknat på några olika scenarier. I det mer optimistiska utfallet där Folkhälsomyndigheten och regeringen nu släpper resandet fritt för svenskar med en gradvis återhämtning som följd, blir intäktsbortfallet från svenska turister "bara" cirka 14 miljarder kronor under juni, juli och augusti.
Kompenserar en del
Om inte, skulle förlusterna ha blivit över 41 miljarder kronor jämfört med ett normalår.
Hur många jobb som därmed kan räddas är väldigt svårt att spekulera i, men det handlar om "tusentals" jobb, enligt Visitas vd Jonas Siljhammar.
De utländska turisterna har Visita i stort sett räknat bort, oavsett besked, de kommer bara att komma till Sverige i mindre antal, tror organisationen. Därmed försvinner i runda tal över 40 miljarder kronor i utländska turistintäkter. I det här läget blir alltså bästa möjliga utfall cirka 55 förlorade turistmiljarder, i stället för runt 80 miljarder kronor om reseförbudet inte hade hävts.
Men samtidigt som de utländska turisterna kanske fortsatt tvekar eller inte får åka, ska svenskar fortfarande hålla sig inom landets gränser. Det kan kompensera en del i form av fler svenska turister.
– Väga upp helt kommer det inte att göra, men kan täcka upp en del, säger Jonas Siljhammar.
Sen hoppas han att även de nordiska grannarna öppnar gränsen gentemot Sverige. Tillsammans med tyskarna står de för en väldigt stor andel utländska turister.
Campingkedjan lättad
Johan Söör, vd First camp, en av Sveriges största campingkedjor, andas ut efter beskedet.
– Det är förstås väldigt glädjande, både beskedet och att vi får ett besked. Vi och andra i besöksnäringen är vana med att kunna planera tidigare än så här, så vi är glada över att få besked i rätt riktning, säger han till TT.
Antalet sommarjobb som kan räddas i och med beskedet beror på antalet bokningar. Överlag brukar First camp anställa över 700 sommarjobbare i Sverige, och hoppas nu på att en stor del kan få anställning i sommar.
– Nu är det fullt pådrag med att informera till våra gäster om vad som gäller. Många har väntat på besked. Vi har tagit höjd för att det kan bli en anstormning till vår hemsida och kundtjänst. Och i takt med att bokningarna kommer ska vi självklart sätta i gång att anställa fler sommarjobbare, säger Johan Söör.
Positivt för Järvsö
Hittills har First camp tappar omkring 30 procent av omsättningen jämfört med en vanlig vår, och nu tror Johan Söör att den negativa utvecklingen kommer minska. Samtidigt är 25 procent av gästerna utländska, så väntan är inte helt över, utan man hoppas på positiva besked även från andra länder.
– Jag tror att vi alla har respekt för att smittan inte är över. Vi hoppas på en stark campingsommar men kommer också upprätthålla åtgärder för att camparna ska känna sig trygga på campingplatserna, säger Johan Söör.
Även Charlotta Netsman, verksamhetschef för Stenegård i Järvsö, gläds förstås. Beskedet är viktigt för hela orten som normalt har många turister och fritidsboende.
– Frihet under ansvar, säger hon om det som nu måste prägla verksamheten när social distansering fortsatt måste gälla.
Säsongen blir ungefär en månad kortare. Runt 100 personer, varav flera sommarjobbande ungdomar, jobbar normalt på gården där flera småföretagare hyr in sig.
– Nu väntar rekryteringar av extrapersonal, säger hon.