Drygt tre veckor har gått sedan lokala restriktioner började införas på olika håll i landet. Uppsala var först ut och har sedan dess följts av en rad regioner från Malmö till Norrbotten. Och ökad smittspridning i kombination med hårdare restriktioner har gett en direkt effekt på svenskarnas konsumtion, enligt ny data från Swedbank. Utvecklingen följer samma mönster som tidigare i krisen och en nedgång märks särskilt tydligt i tjänstesektorn och besöksnäringen i synnerhet.
– Krisen har pågått i nästan nio månader och motståndskraften sjunker hela tiden, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.
Tydlig minskning
Den totala omsättningen i restauranger var 40 procent lägre under förra veckan jämfört med motsvarande vecka i fjol. Tittar man på lokala siffror är det tydligt att det är i de områden där skärpta restriktioner införts som den största nedgången märks.
I Uppsala som var först ut med lokala restriktioner låg omsättningsminskningen vecka 45 på minus 57 procent jämfört med i fjol. I Göteborg, Malmö och Stockholm ligger motsvarande siffra omkring minus 50 procent och där är nedgången markant jämfört med veckan före då restriktionerna ännu inte trätt i kraft. Men fler och fler områden omfattas nu av hårdare restriktioner.
– Storstäderna är de som är hårdast drabbade men nu ökar oron på övriga orter på grund av de lokala restriktionerna. Många medlemmar ringer in och är förtvivlade över hur bokningar bara försvann för rum, julbord och möten. Man började tugga igång lite och nu slogs benen undan igen, säger Jonas Siljhammar.
Stödåtgärder hjälper
Beskedet tidigare i veckan om att regeringen förlänger stödåtgärder till företagen var en lättnad och helt nödvändigt för att branschen ska kunna hålla grytorna kokande, enligt Siljhammar.
– Vi kan konstatera att möjligheten till permitteringar har gjort att många jobb har räddats och många vittnar om att det kommer vara avgörande framåt, så det här klart att det hjälper att stödåtgärderna har förlängts.
När det gäller omställningsstödet hade han hoppats på mer. Att taket i stödet sänks riskerar att slå ut stora företag, befarar Siljhammar.
– Det är viktigt att omställningsstödet blir på rätt nivåer så att så många som möjligt omfattas av det och att det förlängs minst året ut.
– Det är svårt att säga hur många fler jobb som kommer att försvinna men vi ser redan fler konkurser den senaste månaden, säger Jonas Siljhammar.