Att delårsrapporten för e-handelsjätten skulle vara extremt stark – ett 44-procentigt intäktslyft – var inte speciellt oväntad – däremot beskedet från Jeff Bezos själv.
Efter 25 år vid rodret som vd kliver han nu ned till rollen som styrelseordförande medan mångårige medarbetaren Andy Jassy tar över. Han kommer närmast från en tjänst som vd för Amazons molnbolag Amazon Web Services.
"Även om jag fortfarande "steppdansar" inne på kontoret så är jag väldigt förväntansfull inför den här förändringen", skrev Bezos i ett mejl till de anställda enligt New York Times.
Började med böcker
Allting började på 90-talet, från ett jobb inom finansbranschen såg Bezos en potential för näthandel och började från Seattle att sälja böcker, såväl gamla som nya. 1997 börsnoterades bolaget och man började sedan bredda utbudet till DVD- och CD-skivor. En av få svenskar som faktiskt träffat Bezos är dåvarande journalisten och nu musikproducenten Tobias Fröberg. Detta inträffade 1999 för månadsmagasinet Café.
– Jag flögs till Seattle och fick hänga med Bezos under en halv dag. Jag har ganska vaga minnen men kommer ihåg hur de satt i en skyskrapa och nyligen tagit över ytterligare två våningar, berättar han.
– Det låg böcker överallt, jag minns att han sa att det här anledningen att vi vuxit så mycket. Bland annat var det en bokserie som man ännu inte hört talas om i Sverige som var mycket framgångsrik. Det var Harry Potter...
Tobias Fröberg kommer ihåg besöket som ett bevis på en speciell företagskultur under en speciell tidsperiod som präglades av IT-boomen.
– Företagskulturen var att få folk att jobba skiten ur sig men i gengäld kunde de här 20-åringarna leva ut sig själva. Jag minns att det var någon militär som hade byggt ett helt kamouflagetält över sin egna arbetsplats.
En av världens rikaste
För Tobias Fröberg och Café blev besöket en halvsida i tidningen, "det var intressant åka dit men ansågs inte så intressant att man skulle göra något ännu större".
För Bezos och Amazon har dock resan bara fortsatt. Numera konkurrerar han med Teslas grundare Elon Musk om titeln som världens rikaste man med en förmögenhet på 196 miljarder dollar. Han har köpt upp tidningen Washington Post, är involverad i rymdsatsningen Blue Origin men framförallt, varit med och gjort Amazon till världens största e-handelsföretag. Det som började med böcker inkluderar nu i princip alla typer av varor samtidigt man expanderat över världen, förra året även till den svenska marknaden.
Det har dock inte varit helt okontroversiellt, tvärtom. Arbetsmiljömässigt har företaget kraftigt ifrågasatts, det har varit uppgifter om hur anställda i England inte hunnit gå på toaletten utan fått kissa i colaflaskor. Man har bland annat tagit patent på ett armband som mäter personalens rörelsemönster, enligt en artikel i tidningen Handelsnytt.
Bezos ledarstil har i olika biografier beskrivits som extremt begåvad men också hård och hetsig med ett snålhetsdrag. Anställda ska bland annat fått betala parkeringsavgifter och i början av Amazons uppstart nekade han anställda busskort. Detta för att de inte ska tro att de ska hinna med en buss utan i stället kunna jobba över.
Extrem vinnare
Under coronapandemin har bolaget varit en extrem vinnare med en börsuppgång på nästan 70 procent det senaste året. Samtidigt finns dock fortsatta utmaningar där man från flera håll, bland annat EU, ifrågasatt konkurrensförhållanden. Detta utifrån att bolaget enligt många skapat en form av monopol och därmed effektivt slår ut andra aktörer. Dåliga arbetsförhållanden har lett till protester bland anställda i USA och nyligen meddelade kedjan Walmart att man ska ta lansera Walmart+ – tänkt som konkurrent till Amazon.