Bolagsskatt på miniminivå välkomnas av Andersson

Bra initiativ, tycker finansministern om förslaget till en miniminivå på bolagsskatt världen över.
–Det är en intressant öppning, men det är en lång resa innan det här blir verklighet, säger Magdalena Andersson (S).

Finansminister Magdalena Andersson (S) laddar för möte med Janet Yellen. Arkivbild.

Finansminister Magdalena Andersson (S) laddar för möte med Janet Yellen. Arkivbild.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-06 16:37

På onsdag träffar Sveriges finansminister sin amerikanska kollega Janet Yellen för ett bilateralt möte, vilket inte tillhör vanligheterna. I söndags lanserade Yellen förslaget att på en global nivå införa en slags miniminivå på bolagsskatten – en nivå som länder världen över, inklusive Sverige, stadigt har tävlat om att sänka till allt lägre skattesatser i försök att locka till sig bolag. Effekten blir lägre skatteintäkter för framför allt de rikare välfärdsstaterna med stora behov av offentliga medel.

– Det är intressant att hon tar upp det på det här offensiva sättet, säger Magdalena Andersson inför träffen med henne och IMF:s vårmöte senare i veckan och där Andersson numera kan titulera sig ordförande för valutafondens högsta rådgivande organ, IMFC.

Hakar på

För att en gemensam bolagsskatt ska kunna bli verklighet behövs att "tillräckligt många och stora" länder hakar på, enligt henne. Reaktionen på Yellens utspel blev ett välkomnade från flera större drakar som Tyskland, Frankrike och Japan och så lilla Sverige då.

Ett sådant initiativ skulle behöva drivas av OECD, västvärldens ekonomiska samarbetsorganisation, enligt Andersson. Yellen har också lyft frågan om en gemensam beskattning av framför allt de internationella techjättarna, en fråga Magdalena Andersson inte brinner lika mycket för och som är mer ingripande i varje lands beskattningsregler.

Behov av skatteintäkter

Bakgrunden till den återuppväckta debatten om gemensam global beskattning är pandemin och de enorma stimulanspaket många av världens länder sjösatt för att hålla ekonomin i gång.

– Behovet av finansiering kommer att vara stort bland många länder i världen, säger Andersson.

Fakta: Bolagsskatt

Bolagsskatt 2020, i procent av företagens vinster:

Sverige, 21,4

EU*, 20,9

OECD*, 23,1

År 2000 var motsvarande siffror:

Sverige, 28,0

EU*, 32,8

OECD*, 32,9

* I genomsnitt

Källa: Ekonomifakta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!