Framtidstron och riskaptiten ökar runt om i världen, vilket lyfte börser och långa marknadsräntor på bred front.
Med fredagens kursuppgång har OMXS-index gått upp drygt 13 procent sedan årsskiftet. Index ligger därmed bara några snäpp under under den historiska toppnoteringen på 872,8 som uppnåddes den 16 mars i år.
Uppgången var bred. Endast ett fåtal av de mest omsatta aktierna på OMXS30-listan backade. Mest tappade vitvarubolaget Electrolux, ned 5,4 procent, vars aktie dock handlades utan rätt till utdelning.
Industrijätten ABB var ett av dragloken med ett kurslyft på 2,4 procent efter torsdagskvällens lansering av ett nytt tvåårigt återköpsprogram på totalt 37,1 miljarder kronor.
Återhämtning för H&M
Aktien i H&M återhämtade sig något, upp 1,3 procent, efter det att klädjätten tidigare i veckan pressats hårt sedan kinesiska handelsplattformar börjat bojkotta företaget. Bojkotten sprider sig efter en kampanj mot H&M i kinesiska sociala medier för ett uttalande i fjol då H&M uttryckte oro för rapporter om tvångsarbete i Xinjiangprovinsen.
Läkemedelskoncernen Astra Zeneca, en av de mer indextunga aktierna, steg också, upp 1,0 procent, efter den senaste tidens turer kring bolagets vaccin mot covid-19.
Hotellkedjan Scandics aktie backade 6,0 procent efter beskedet om att bolaget vill ta ett konvertibellån på 1,6 miljarder för att klara det fortsatta krisläget i pandemin. Bolaget räknar med en normalisering av marknaden i höst.
Klädbolag rusade
Odd Molly har gjort upp om försäljning av hela modeverksamheten för att framöver helt fokusera på lager- och logistikfastigheter. Aktien rusade över 20 procent.
USA:s president Joe Bidens fördubblade vaccinationsmål, deklarerat på hans första presskonferens efter maktskiftet i Vita huset i januari, bidrog till att stärka börshumöret och lyfte samtidigt dollarn. En dollar kostar nu 8:64 kronor.
De ledande Europabörserna steg, FTSE100-index i London 1,0 procent, DAX-index i Frankfurt 0,9 procent och CAC40-index i Paris 0,6 procent.