Börsens första Spac-bolag tar in 3,5 miljarder

Stockholmsbörsens första så kallade Spac-bolag har gjort debut och det med stigande aktiekurs. Nu inleds uppköpsjakten på rätt bolag. –Om det är lätt eller svårt återstår att se. Vi tror såklart att vi klarar det, säger Henrik Blomquist, vd i investmentbolaget Bure till TT.

Bures förvärvsbolag ACQ räknar in 3,5 miljarder i börsnoteringen. Arkivbild

Bures förvärvsbolag ACQ räknar in 3,5 miljarder i börsnoteringen. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-25 08:53

En form av börshistoria skrevs när ACQ började att handlas nu på morgonen på Stockholmsbörsen. Det speciella med detta är att Bures satsning också är den första Spac-investeringen (Special purpose aquisition company) i Sverige.

– Just nu måste man glädjas. Det är jättekul att det blivit så bra som det blivit och jätteroligt att vara först, kommenterar Henrik Blomquist.

Stort intresse

Intresset för den investeringsformen var också stort. Företaget fick inledningsvis cirka 35000 nya aktieägare när erbjudandet om ett pris på 100 kronor per aktie övertecknades betydligt och totalt tar man in 3,5 miljarder kronor.

Inledningsvis lyfter också aktien drygt sju procent även om de nya aktieägarna egentligen inte vet vad själva investeringen kommer att sluta i – eller om ens Bure kommer att gå i mål med sina ambitioner.

Enkelt förklarat är Spac en variant där ett bolag går in och sponsrar ett annat bolag, i det här fallet ACQ att ta klivet in på börsen. Avsikten är sedan att ACQ genom börsnoteringen ska få kapital att kunna köpa upp ett onoterat bolag.

Exakt vilken typ av bolag det nu kommer handla om kan dock inte Henrik Blomquist beskriva närmare än så här:

– Vi har försökt att ha ett brett och öppet fokus. Man ska titta på den portfölj som Bure har och vi har jobbat i 22 år. Vi gillar produktägande bolag med nordisk härkomst där det finns möjlighet att hjälpa dessa och ta verksamheten internationellt. Vi har en hel del teknik, en del medicinteknik i portföljen. Vi drivs av att bygga bolag och utvecklingspotentialen är väldigt viktig.

TT: Kan det bli ett bolag utanför Sverige?

– Vi har sagt att det ska vara nordisk härkomst, huvudkontoret ska vara i Norden. Vi är engagerade ägare så logistiskt är det viktigt att vara nära bolaget.

Har 36 månader

Bure har nu 36 månader på sig att hitta bolaget man vill satsa på.

– Det här kommer inte gå på en eller två månader. När den här "spacen" så att säga löses upp efter 36 månader kommer det vara ett portföljbolag till Bure. Det blir då vårt ansvar att ta hand om det här företaget.

– Jag har ingen ambition att köpa något dåligt bara för att göra en affär för då kommer jag få leva med det väldigt länge och det har jag ingen lust med.

Fakta: Spac

Spac, special purpose acquisition company, är ett noterat bolag utan verksamhet, inledningsvis enbart innehållandes en summa pengar. Syftet är att ledningen bakom bolaget ska köpa eller slå sig ihop med ett annat bolag som då blir det nya verkliga börsnoterade företaget.

Fenomenet gör att onoterade företag kan komma in på börsen från sidan eller bakvägen via spacen – ett slags snabbspår till börsnotering.

Ledningen för bolaget (spacen) har max 36 månader på sig att hitta ett objekt att köpa för investerarnas pengar, annars har aktieägaren rätt att få satsat kapital tillbaka. Aktieägarna får också ta ställning till om det föreslagna förvärvet ska genomföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!