Bottenbetyg för SEB:s hållbarhetspolicy

Vad gör banken med dina pengar? Sveriges konsumenter listar bankerna efter hållbarhetspolicy. Det visar sig att storbanken SEB har rasat från toppen till botten.

SEB har blivit omkört av de andra storbankerna. Arkivbild.

SEB har blivit omkört av de andra storbankerna. Arkivbild.

Foto: Helena Landstedt/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-02 06:05

Undersökningen granskar bankernas policydokument, där de öppet lovar att hålla sig till vissa regler för hållbarhet, och jämför med internationella hållbarhetsprinciper.

Då undersökningen startade 2015 låg SEB i topp av storbankerna, men har nu rasat ned i botten. De andra bankerna har helt enkelt kört om SEB.

– Vi var väldigt tidigt ute. Men sedan har vi fokuserat på att göra hållbarhetsarbete i stället för att utveckla policys, säger Frank Hojem, kommunikationsdirektör på SEB.

Han pekar på att banken rensat ut fossilföretag ur sina indexnära fonder, och hela tiden skruvar upp jobbet med att anpassa produkterna till kraven.

För SEB är hållbarhetsarbetet viktigt, förklarar han, och konsumenterna efterfrågar det. Ändå ligger SEB sist av storbankerna när det gäller policyarbetet. Men det ska det bli ändring på nu, lovar han.

– Vi har en uppgift framför oss att uppdatera våra policys, säger Frank Hojem.

Djurskydd saknas

– Vi ser att bankerna fortsätter att skärpa hållbarhetskraven. Men det finns en hel del att göra när det gäller utlåning för investeringar. Vissa temaområden, som djurskydd, är inte heller uppe på bankernas agenda, säger Jakob König, projektledare för undersökningen Fair Finance Guide på Sverige konsumenter.

Just djurhållning är viktig för många konsumenter, och har också blivit aktuell eftersom intensiv djurhållning kan kopplas till uppkomst av virus och pandemier, som coronapandemin, förklarar han.

– Här finns ett stort engagemang, det är en viktig fråga för många. Bara av den anledningen borde bankerna skärpa kraven. Vi hoppas att bankerna börjar anta grundläggande krav, säger Jakob König.

– Jag delar bilden att djurhållning, och hela livsmedelsproduktionen, har fått mindre fokus. Det har legat främst på klimatfrågor, säger Frank Hojem.

Fossilföretag

Jakob König pekar också på att bankerna inte är särskilt bra på att redovisa vilka verksamheter de finansierar med lån, eftersom banksekretess gör det omöjligt att kontrollera. Där skulle bankerna kunna bli betydligt bättre, särskilt när det gäller befintliga kunder, tycker han. Det gör att svenska banker kan finansiera exempelvis fossilföretag.

– Det är en stor lucka, säger Jakob König.

Fast det håller inte Frank Hojem med om.

– Vi har strikta hållbarhetskrav för finansiering, säger Frank Hojem.

Fakta: Fair Finance Guide

Granskningen av bankernas hållbarhetspolicy är ett samarbete mellan 13 länder, och leds i Sverige av Sveriges konsumenter. Organisationerna Amnesty International, Naturskyddsföreningen, Diakonia, World Animal Protection och Fair Action deltar också.

Granskningen avser bankernas öppna policydokument inom sektorerna vapen, jordbruk, skogsbruk, gruvor, olja och gas samt kraftproduktion samt olika hållbarhetsteman: arbetsvillkor, biologisk mångfald, djurskydd, jämställdhet, klimatförändringar, korruption, mänskliga rättigheter, skatt samt öppenhet och ansvar.

Granskningen görs en gång per år sedan 2015. Den avser bankernas hållbarhetsprinciper, och i hur stor utsträckning bankerna lever upp till dem.

I topp ligger Ekobanken, som till 99 procent motsvarar internationella hållbarhetsprinciper (som ett samlingsbetyg), tätt följd av JAK medlemsbank med 97 procent.

Av storbankerna har Swedbank nu tagit sig i topp, med 68 procent. Därpå kommer Nordea med 60 procent, Handelsbanken med 59 procent, Danske bank med 56 procent, Skandia med 55 procent, Länsförsäkringar med 54 procent och sist SEB med 53 procent.

SEB låg dock i topp av storbankerna då undersökningen gjordes för första gången 2015.

Källa: Fair Finance Sveriges konsumenter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!