Brakförlust för flygplanstillverkarna

Svängarna har minst sagt varit tvära för flygindustrin efter att coronapandemin slog till.

Ett Airbus A380 tillhörande flygbolaget Qantas går in för landning på en flygplats i Kalifornien. Arkivbild.

Ett Airbus A380 tillhörande flygbolaget Qantas går in för landning på en flygplats i Kalifornien. Arkivbild.

Foto: Matt Hartman/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-30 07:40

Analytiker förväntade sig ett ordentligt magplask för de både flygplanstillverkarna Boeing och Airbus. Det var också precis vad som hände när de båda storbolagen visade korten i veckan.

Airbus redovisade som väntat en miljardförlust för årets första halvår. Nettoresultatet landade på minus 1,9 miljarder euro, motsvarande närmare 20 miljarder kronor. Motsvarande period 2019 gjorde bolaget i stället en vinst på 1,2 miljarder euro.

Precis som konkurrenten Boeing fick Airbus se intäkterna störtdyka under perioden. Airbus drog in 18,9 miljarder euro, en minskning med hela 39 procent.

Airbus skriver i delårsrapporten att siffrorna speglar påverkan av covid-19 men att olika anpassningar har motverkat den negativa utvecklingen.

Den amerikanska tillverkaren Boeing redovisade en nettoförlust på 2,4 miljarder dollar, motsvarande cirka 21 miljarder kronor, för årets andra kvartal. Motsvarande period i fjol var förlusten ännu större, 2,9 miljarder dollar. Intäkterna störtdök med 25 procent till 11,8 miljarder dollar, cirka 104 miljarder kronor.

Boeing skriver i rapporten att resultatet påverkats betydligt av covid-19 och av problemen för flygplansmodellen 737 Max, som efter två krascher som krävde hundratals människoliv belades med flygförbud i mars i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!