Bransch tror på tångtillväxt i Europa

Kan Europa slå sig in på världsmarknaden för tång? Det tror i alla fall branschorganisationen Seaweed for Europe Coalition, som i en ny rapport hoppas skapa 115 000 nya jobb inom tio år.

Kan tångodling vara en framtidsbransch för Europa? En branschorganisation hoppas på det. Arkivbild.

Kan tångodling vara en framtidsbransch för Europa? En branschorganisation hoppas på det. Arkivbild.

Foto: Manuel Valdes

Ekonomi, näringsliv & finans2020-10-27 10:05

Europas kalla näringsrika vatten lämpar sig väl för att odla tång, en produkt som ofta pekas ut som en med stor framtidspotential, enligt branschorganisationen Seaweed for Europe Coalition.

Enligt en ny rapport från organisationen finns det goda möjligheter, men Europa ligger på efterkälken, då den övervägande majoriteten av världens tång i dag produceras i Asien.

Men genom att förbättra tillståndsprocessen, locka investerare, bygga nätverk, skapa robusta certifieringssystem och höja medvetenheten om produkten tror branschen att Europa kan komma i kapp.

Produktionen skulle därmed kunna öka från dagens 300 000 ton om året till 8 miljoner ton 2030.

Om Europa kan knipa en knapp tredjedel av den förväntade marknadskakan skulle det kunna innebära några tiotals miljarder kronor för kontinentens del, och 115 000 jobb, enligt rapporten.

"För att förverkliga tångens fulla potential måste beslutsfattare förstå värdet på spel och anpassa politiken för att skapa förutsättningar som gör att den kan blomstra”, säger Maria Damanaki vid Seaweed for Europe i ett pressmeddelande.

Fakta: Tång

Tång är en sorts alg kan användas direkt i matlagning, men lämpar sig även som tillskott i djurfoder och kan också användas i läkemedel, kosmetika och förpackningar.

De kan vara röda, bruna eller gröna och ha en mängd olika former, och är ofta näringsrika.

Eftersom tång tar upp näringsämnen och koldioxid ur havet, har forskare nämnt tång som potential för att motverka klimatförändringarna.

Mellan 2005 och 2015 fördubblades världsproduktionen av tång, och omsatte mer än 6 miljarder dollar världen över.

Källor: BBC, WFP, Seaweed for Europe Coalition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!