Branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar säger att han är "mycket skeptisk" till regeringens beslut, som är tänkt att gälla från och med den 20 november till och med den sista februari.
Beslutet innebär ett förbud mot att sälja alkohol efter klockan 22, och är ytterligare en åtgärd för att försöka stoppa smittspridningen av coronaviruset.
– Det kommer att slå rakt mot en bransch som redan går på knäna, som har det oerhört svårt, säger Siljhammar och fortsätter:
– Effekten blir att ställen med serveringstillstånd mer eller mindre kommer att behöva stänga klockan 22, säger Siljhammar.
"Bättre på restauranger"
Visitas vd ställer sig frågande till om det är ett problem att sälja alkohol efter klockan 22.
– Regeringen vill givetvis komma åt att människor blir mer ovarsamma när de dricker alkohol. Men det är bättre att det sker på restauranger än i hemmamiljö och på fester, som jag tyvärr tror blir en följd. På restauranger sker alkoholförtäring under ordnade former, och det finns smittskyddsåtgärder, säger Siljhammar.
Visita vill att företag som drabbas av beslutet får kompensation av staten. Det tycker även Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, som understryker att hon inte vill ta ställning till beslutet i sig.
– Vårt utgångsläge är att så många verksamheter som möjligt ska vara öppna i branschen, på ett tryggt och säkert sätt. Det är fullständigt nödvändigt att det finns kompensation fullt ut för företagen som drabbas. Det är ganska stora delar av vår bransch som har öppen verksamhet efter det här klockslaget, säger Ackholt.
"Kan inte sälja alkoholfritt"
För sportbaren Pitcher’s i Falun kommer beskedet som ett dråpslag.
– Vi har haft det väldigt tufft de senaste tre veckorna. Det är tomt här på vardagarna. Vi har en del gäster på fredagar och lördagar, men inte ens det täcker våra kostnader, säger krögaren Ramazan Bozlak.
Ett alkoholförbud efter 22 och stängning vid 22.30 skulle gör det omöjligt för krögare i stan att överleva, säger han.
– Jag kan inte sälja alkoholfria drinkar för att överleva. Om de tvingar oss att stänga på det här sättet så måste vi också få kostnadsersättning av staten för att överleva. Annars går vi i konkurs, och våra 15 anställda kommer att förlora jobbet.