Så sent som i januari var beskedet från den brittiska regeringen att Huawei får leverera teknik till begränsade delar av Storbritanniens 5G-nät. Men efter en u-sväng från regeringen meddelade landets säkerhetsråd, med premiärminister Boris Johnson som ordförande, i dag att det är nej till den kinesiska leverantören.
Men det är alltså sju år kvar innan all utrustning från Huawei måste bort, vilket är en lättnad för de brittiska teleoperatörerna – som förberett sig på att spendera miljarder på att byta ut dyr utrustning snabbare än så.
Enligt den brittiska regeringen kommer beslutet försena 5G-nätets utrullning med mellan två och tre år, och leda till ökade kostnader på upp till 23 miljarder kronor. Beslutet kommer efter mycket press från andra sidan Atlanten, där den amerikanska regeringen drivit på för storskaliga bojkotter av Huawei. Trumpregeringen driver linjen att Huawei är en "agent för den kinesiska kommuniststaten".
– Det har inte varit ett lätt val, men det är rätt för brittiska teleoperatörer, för vår nationella säkerhet och för vår ekonomi, både nu och på lång sikt, säger den brittiska digitaliseringsministern Oliver Dowden om beslutet.
Johnson missnöjd
Boris Johnson och hans regering har inför beskedet uttryckt missnöje med hur Kina hanterar situationen i Hongkong, och även kritiserat landet för bristande öppenhet när det gäller utbrottet av coronaviruset. Landets miljöminister George Eustice har även förklarat att Huawei, med USA-sanktioner mot sig, kan få svårt att svara upp mot leveransåtaganden.
– Uppenbarligen har kontexten ändrats något med vissa av de sanktioner som USA har infört, sade Eustice i en intervju med Sky News.
Huawei å sin sida menar att beslutet handlar om politik, och inget annat.
– Det är synd att vår framtid i Storbritannien har politiserats. Det här handlar om amerikansk handelspolitik och inte säkerhet. Huawei har byggt ett bättre uppkopplat Storbritannien i 20 år, säger en talesperson.
Ericsson redo
Att den kinesiska telekomjätten stängs ute är givetvis goda nyheter för de stora konkurrenterna. Oliver Dowden pekar ut fyra av dem med namn, och säger att Storbritannien nu arbetar tillsammans med sin underrättelsetjänst för att skapa en grupp företag som kan bygga 5G-näten.
– Det första vi måste göra är att skydda de två andra leverantörerna på marknaden: Nokia och Ericsson. Det andra är att ta in nya leverantörer, som Samsung och NEC, säger ministern. NEC är ett japanskt telekombolag och Samsung är koreanskt.
Ericssons aktie är upp lite mindre än en procent sedan beskedet.
– Dagens beslut tar bort osäkerheten som saktat ner investeringar i 5G-utveckling i Storbritannien. Ericsson står redo att arbeta med brittiska operatörer för att möta deras tidsscheman, utan att det försvårar för kunderna, säger Arun Bansal, Europachef för Ericsson.