I pandemins spår har arbetslösheten i världens största ekonomi skjutit i höjden, samtidigt som ett historiskt stort BNP-ras noterades under det andra kvartalet. Det blir alltså ingen mjukstart för Joe Biden när han flyttar in i Vita huset i januari.
– Vi har tyvärr en spridning som accelererar, och det absolut viktigaste är att stoppa den spridningen. Sedan behövs akut stimulans, en slags övervintringspolitik, säger Robert Bergqvist.
Innan valet spekulerades det om ett statligt stimulanspaket på 2 000 miljarder dollar, och Bergqvist tror att det finns goda förutsättningar för något liknande nu.
Håller sig i mitten
Den ekonomiska politiken bestäms dock inte bara av presidenten utan även av kongressen, och där ser det ut som att republikanerna kommer att kontrollera senaten även om mycket fortfarande är oklart.
– Att demokraterna inte verkar få kontroll över kongressen kan stoppa Biden från att gå för långt till vänster. Biden kommer att behöva hålla sig mer i mitten, vilket kan vara bra för ekonomin, säger Bergqvist.
Chefsekonomen tror inte att börserna kommer att reagera speciellt starkt på nyheten om att Biden vann valet, när de öppnar igen på måndag.
– Det här var det väntade resultatet, säger han.
"Förutsägbar oförutsägbarhet"
En stor skillnad på USA under Trump och under Biden blir förutsägbarheten.
– Vi vet att den amerikanska politiken på alla områden kommer att bli mer förutsägbar. Den kanske inte kommer att vara den perfekta politiken, men att veta vilka spelregler som gäller betyder mycket för företag, säger Robert Bergqvist, och fortsätter:
– Trump kunde få för sig att han inte gillade något med Mexiko och då frångå ett ingånget avtal. Det kommer vi inte att få se med Biden. För många företag är det oerhört viktigt.
"Skapat onödig osäkerhet"
TT: Hur skulle du som ekonom sammanfatta de fyra åren med president Trump?
– Med två ord: förutsägbar oförutsägbarhet. Han har skapat en onödig osäkerhet som har varit negativ för ekonomin.
Trump tillträdde som president 2017, en tid när amerikansk ekonomi enligt Bergqvist redan var på uppgång.
– Han valde att elda på med stora skattesänkningar och avregleringar. En del av det har varit bra för ekonomin och lett till att produktionsförmågan ökat.
– Jag tror att när man ser tillbaka på Trump och ekonomisk politik kommer man minnas att han vågade ta fajten med Kina gällande handeln, tillägger han.