Undersökningen är ställd till inköpschefer verksamma i tillverkningsföretagen som ingår i Swedbanks och Silf:s inköpschefsindex.
Tre av tio svarar samtidigt att det varit stora eller mycket stora störningar i leveransflöden.
"Att varorna inte når marknaden gör att export-, och importsektorn drabbas och att tillväxten därmed kan begränsas på sikt", säger Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank i ett pressmeddelande.
Obalans runtom i världen
Bristen på containrar hänger samman med en obalans i tillgången i olika delar av världen efter att produktionen kommit i gång igen i framförallt Asien efter coronapandemins utbrott.
Där är bristen så stor att att fartyg under de senaste månaderna åkt halvtomma mot Europa och Nordamerika enbart för att hämta containrar.
"Bristen på containrar har lett till allt längre leveranstider i industrin. Det framträder tydligt i PMI:s delindex för leverantörernas leveranstider, vilket vi inte har sett tidigare i undersökningens 27-åriga historia", säger Jörgen Kennemar.
Goda förhoppningar
Trots leveransstörningar finns det samtidigt goda förhoppningar inom svensk tillverkningsindustri. Inköpschefsindex steg i mars till 63,7 från 61,8 i februari, sjunde månaden i rad som indexet är högre än det historiska snittet (55,4).
Detta bidrog till att årets första kvartal blev den högsta indexnivån sedan 2010. Ett index över 50 brukar traditionellt indikera på tillväxt medan en siffra under innebär en nedgång. Inköpschefsindex är en konjunkturmätare som görs i samarbete mellan Swedbank och Silf för både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn.