Corona kan ge mardrömstapp för julhandeln

Coronapandemin slår undan förutsättningarna för årets julhandel. En blygsam tillväxt på en procent är HUI:s huvudscenario. Skärpta restriktioner kan innebära ett mardrömstapp på 22 procent för sällanköpsvaror.

HUI presenterar nu tre scenarier för årets julhandel. Arkivbild.

HUI presenterar nu tre scenarier för årets julhandel. Arkivbild.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-10 07:05

Rekordsiffror och julhandel brukar gå hand i hand. Årets förutsättningar är av naturliga skäl helt annorlunda mot tidigare år. Därför gör nu HUI Research inte bara en utan tre olika scenarier för hur hela decemberhandeln ska utfalla enligt följande:

Scenario 1. Fem procents total tillväxt:

– Det är det ljusaste scenariot med en försäljningstakt ungefär som året som helhet, inte minst för att matförsäljningen har ökat. En kompensationseffekt där till exempel många svenskar nu väljer att inte fira jul utomlands kommer att finnas på plussidan, säger Jonas Arnberg, vd på analysföretaget HUI Research till TT.

Scenario 2 med en procents total tillväxt, men där sällanköpshandeln minskar med två procent.

– Det är det scenariot vi tror mest på och utifrån förutsättningarna ganska bra där vi återigen ser en ökning för matförsäljning. För sällanköpsvaror ser vi en försäljningsminskning då det inte kommer att vara så högt tryck i butikerna som det brukar vara kring jul då man i så fall inte kommer kunna hålla sig till restriktionerna, säger Jonas Arnberg.

Repris på finanskrisen

Hur unikt är det med en nedgång för sällanköpsvaror?

– Det minskar nästan aldrig, det var under finanskrisen 2008 då krisen slog till under hösten och sedan påverkade även julhandeln.

Ännu värre blir det då i ett scenario 3. Där rasar den totala handeln med tolv procent och sällanköpsvaror med 22 procent. Då utifrån mycket tuffare restriktioner med hög smittspridning och bland annat maxtak på besökare i butiker.

– Det är svårt att säga vad det skulle vara men hårdare restriktioner än vi har i dag, att man stänger butiker eller begränsar öppettider men det är också det mest osannolika scenariot.

Svagt år för klädhandeln

Årets decemberhandel väntas landa på 81,7 miljarder kronor vilket motsvarar 7 894 kronor per person vilket kan jämföras med 7 870 kronor föregående år. Utfallet kommer dock att bli väldigt olika för olika sektorer. Medan dagligvaruhandeln tros få en ökning mellan 3–7 procent ser det betydligt mörkare ut för exempelvis kläd- och skohandeln.

– Efter ett sådant svagt år som man haft så skulle jag säga att får vi inte se ett bra december kommer vi se alltfler konkurser och restriktioner inom den sektorn. Och när det gäller leksaker finns det leksaksaffärer där i stort sett 25 procent av försäljningen sker under veckorna före jul.

Fakta: HUI:s julprognos

HUI presenterar nu tre olika scenarier gällande julhandeln:

Scenario 1.

Totalt ökar julhandelns tillväxt med fem procent varav 7 procent för dagligvaror och 4 procent för sällanköpsvaror.

Färre utlandsresor, restaurangbesök och kulturevenemang bidrar till ett lyft.

Scenario 2.

Huvudscenariot med en total tillväxt på 1 procent, – 2 procent för sällanköpsvaror och 5 procent för dagligvaror.

Minskningen hänger samman med att handlare får vidta åtgärder samtidigt som konsumenter avstår en viss del av konsumtion.

Scenario 3.

Mardrömsscenariot med en total minskning med 12 procent varav sällanköpsvaror rasar med 22 procent samtidigt som dagligvaror ökar med tre procent.

Mycket tuffare restriktioner på grund av hög smittspridning och många stängda butiker slår hårt. E-handeln kan heller inte fullt ut kompensera raset för de fysiska butikerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!