Den europeiska skidturismen fick sig en rejäl törn efter det omtalade coronautbrottet efter afterski-partajandet i den österrikiska skidorten Ischgl i våras – där 6 000 personer smittades – och även kommande säsong ser ut att bli dyster.
I ett försök att bromsa virusspridningen uppmanade nyligen Italiens premiärminister Giuseppe Conte sina landsmän att undvika skidsemestrar under den vanligtvis livliga jul- och nyårshelgen, samt att skidorterna bör hålla stängt åtminstone fram till den 10 januari.
Conte har även bett sina europeiska kollegor i Österrike, Tyskland och Frankrike att hålla samma linje – och har även hotat att stänga landets gräns mot Österrike för att stoppa skidåkare från att åka mellan länderna.
"Katastrofalt läge"
Enligt Michael Silfverskiöld, som äger hotellet Millefiori i den italienska skidorten Valtournenche i Aostadalen – och vars gäster till stor del kommer från Sverige – är läget inom den europeiska alpturismen allvarligt.
– Den här säsongen ser ut att bli en katastrof. 90 procent av gästerna har avbokat, speciellt efter Stefan Löfvens tydliga uppmaning till folk att stanna hemma och inte träffa någon.
Michael Silfverskiöld säger att hotellets gäster för närvarande består av ett antal medlemmar i ett par spanska alpina skidklubbar – och att man även har några svenska gäster i ett inhyrt chalet i angränsande Schweiz.
– Vi är jätteglada att vi kan betala vatten, el och värme med de småpengar vi tjänar, men läget är katastrofalt för alla som arbetar inom besöksnäringen. Det är inte bara vi som har det jobbigt.
Även Pontus Langley, ägare till resebyrån Langley som arrangerar skidresor till ett antal orter i Italien, Österrike och Frankrike, bekräftar bilden.
– Bokningsläget är mycket lugnare än det brukar vara. Det handlar om ungefär 40 procent av det normala antalet bokningar från våra skandinaviska kunder.
Langley driver hotell i Frankrike, där man nu inväntar besked från president Macron kring årets skidsäsong, och enligt Pontus Langley råder stor ovisshet kring de stundande helgerna.
– Vi har inga besked kring huruvida vi kan vara öppna eller inte, och det är svårt att hantera ovissheten, både för oss som hotelloperatör och för de gäster som gärna vill komma i väg till jul och nyår.
"Andra vågen tuffare"
I Italien väntar man otåligt på att Giuseppe Conte den 3 december ska komma med nya besked om vad som gäller för den kommande säsongen för landets skidorter. Läget är betydligt med allvarligt nu än under vårens coronavåg, enligt Michael Silfverskiöld.
– Under den första coronavågen var folk väldigt förstående – men den andra vågen kommer att bli mycket tuffare. Det känns att folk är mer panikslagna över att det måste komma in intäkter, säger han och fortsätter:
– Det är många hotell, restauranger, barer och skidsystem som behöver de här inkomsterna. Hela regionen är beroende av turismen. Och förra säsongen avbröts ju efter Stockholms sportlovsvecka. Så vi hade verkligen hoppats på att den här säsongen skulle vara mer eller mindre normal.