Danske ölkungen: "Det här blir dödsstöten"

Året är redan slut för de danska krögarna. Frågan är hur många som finns kvar när landet öppnar igen på andra sidan nyåret.
–Jag tror att det här blir dödsstöten för många restauranger, säger Mikkel Borg Bjergsø, grundare av ölmärket Mikkeller.

Mikkel Borg Bjergsø, grundare av bryggeriet Mikkeller, tror att många restauranger i Danmark kommer att gå omkull nu när man har tvingats stänga för året på grund av nya restriktioner.

Mikkel Borg Bjergsø, grundare av bryggeriet Mikkeller, tror att många restauranger i Danmark kommer att gå omkull nu när man har tvingats stänga för året på grund av nya restriktioner.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-20 06:25

Snart stängs hela Danmark ner, men redan den 9 december tvingades restauranger och barer i 38 danska kommuner i praktiken göra bokslut för 2020. S-regeringen har fattat beslut om en tvångsstängning på grund av ökad smittspridning i landet och sedan den här veckan gäller de nya restriktionerna i hela landet. Nu får endast hämtmat säljas fram till den 3 januari.

– Det är helt overkligt att det här året redan är slut för oss, säger Mikkel Borg Bjergsø och suckar.

"Sparkat en tredjedel"

Han är grundare till bryggeriet Mikkeller, som sedan 2007 har växt till en jätte på den danska ölscenen och till en stor aktör i den internationella världen av hantverksöl. Bara i Köpenhamn har han 14 restauranger och krogar som nu stängs – för andra gången under pandemin. I våras tvingades man hålla stängt i två månader.

– Vi har sparkat en tredjedel av våra medarbetare och kommer få sparka ännu fler nu, säger Borg Bjergsø när han tar emot TT på restaurangen Warpigs i Kødbyen i Köpenhamn.

TT: Hur illa kan det här slå mot den danska restaurangbranschen?

– Jag tror att det här blir dödsstöten för många restauranger. För december är så viktigt. Det är riktigt många restauranger som lever på den här månaden. Så är det varje år, men speciellt i år.

Möte med statsministern

I början av april var Mikkel Borg Bjergsø och nio andra danska företagsledare med på ett digitalt möte med statsminister Mette Frederiksen (S) och en rad andra ministrar när man skulle planera för den gradvisa återöppningen av landet. Mötet var ett spel för gallerierna, menar ölkungen.

– De frågar oss för att säga att de har frågat, men de lyssnar inte. De har inte lyssnat på oss genom hela den här pandemin, säger Borg Bjergsø frustrerat.

Enligt Mikkel Borg Bjergsø finns det inget som talar för att restaurangnäringen är drivande i smittspridningen. Han lyfter exempelvis fram rapporter från Oslo kommun, som under hösten kontinuerligt undersökt var människor smittats. I 0–2 procent av fallen har man blivit smittade på serveringsställen.

– De allra flesta blir smittade i hemmen. Jag kan gott förstå att vi ska minska smittan, men jag förstår inte hur man ska göra det genom att stänga ner restaurangerna. För jag tror inte att det har någon effekt. Jag tror faktiskt att det kommer att ha en negativ effekt.

Förutom nedstängningen i våras har restaurangbranschen i Danmark drabbats av andra restriktioner. Under sensommaren blev man tvingad att stänga vid midnatt – senare under september begränsades öppettiderna till klockan 22. Gäster har dessutom varit tvungna att ha munskydd på sig när man rör sig inne på restauranger och pubar.

– När vi skulle stänga klockan 22 såg vi hur folk samlades ute på gatan och så gick de hem till någon i stället. Och när man är hemma hos varandra tar man inte på sig munskydd, säger Mikkel Borg Bjergsø.

Stora problem i USA

Förutom hemmamarknaden Danmark har Mikkeller barer och restauranger i ytterligare 14 länder som har olika former av stödåtgärder.

– I USA har det varit stora problem. Där har vi bara fått skicka hem de anställda – där får man ingen statlig hjälp. Det har varit förfärligt. Här i Danmark har vi ändå fått förhållandevis bra hjälp. Hjälppaketet i våras fungerade, men vi väntar fortfarande på att få ersättning för tappade inkomster som har berott på restriktionerna vad gäller öppettiderna.

Barerna i Stockholm, Malmö och Seoul är de enda som inte varit stängda under pandemin. Efter årsskiftet planerar man även att öppna en restaurang i Malmö.

– Tillsammans med USA är Sverige en av våra två bästa marknader. Så vi är väldigt glada för svenskarna.

Eftersom Mikkeller också är ett bryggeri blir man dubbelt drabbade när barer och restauranger måste stänga ner världen över.

Hoppas på svenskarna

– Alla våra kunder har ju också fått stänga ner och i år har vi för första gången börjat sälja vår öl hos livsmedelskedjor här i Danmark. Vi har tidigare bara funnits på Irma, som är en finare livsmedelsaffär.

Produktionen av julölen påbörjades redan i somras, men nu är frågan hur man ska kunna sälja slut på den.

– Förhoppningsvis kan vi öppna igen i januari, men det vet vi ju inte nu. Det är fan i mig inte roligt det här. Vi får hoppas att svenskarna dricker upp vår öl, säger Mikkel Borg Bjergsø.

Fakta: Restriktionerna i Danmark

Under december har den danska S-regeringen infört en rad skärpta restriktioner, som gäller till den 3 januari:

9 december: Skärpta restriktioner i 38 kommuner – däribland storstäderna Köpenhamn, Århus och Odense. Skolelever från årskurs 5 och uppåt skickas hem och får distansundervisning. Barer, kaféer och restauranger ska hållas stängda, men det är tillåtet att sälja hämtmat. Teatrar, biografer, simhallar, gym, idrottshallar, museer och bibliotek stängs. Inomhusområden i exempelvis nöjes- och djurparker ska hållas stängda.

11 december: Restriktionerna införs i ytterligare 31 kommuner, vilket gör att 79 procent av den danska befolkningen omfattas.

16 december: Hela landet omfattas nu av de skärpta restriktioner som tidigare gällde i 69 kommuner.

17 december: Mitt i julhandeln måste större affärer stänga, vilket innebär att köpcentrum och varuhus måste slå igen.

21 december: Verksamheter som frisörer, massörer och tatueringsstudios måste slå igen. Barn i årskurserna 0–4 skickas hem – i praktiken har de flesta dock redan gått på julledighet.

25 december: Från midnatt förväntas all detaljhandel, förutom livsmedelsbutiker och apotek, hålla stängt helt och hållet till efter nyår.

I hela Danmark gäller fortsatt att det som mest får samlas tio personer och det är krav på att bära munskydd i kollektivtrafiken, på stationer och i butiker.

Källa: Ritzau, Statsministeriet


Fakta: Mikkeller

Det danska ölmärket och bryggeriet Mikkeller startades i mitten av 2000-talet av Mikkel Borg Bjergsø och Kristian Keller i Köpenhamn. Sedan 2007 har Borg Bjergsø drivit det själv.

Hantverksölet exporteras i nuläget till 50 länder. Förutom Danmark har Mikkeller även barer och restauranger i ytterligare 14 länder, exempelvis Sverige, USA, Japan, Thailand, Kina och Italien.

Källa: Mikkeller.dk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!