De oroar sig mest för bostadspriserna

Upplever du en gnagande oro för värdet på lägenheten ska minska rejält i coronatider? I så fall är du långtifrån ensam. Allt fler – framförallt unga – oroar sig nu för en prisnedgång.

En mäklare har satt ut en skylt utanför en bostadsrätt som är till salu. Arkivbild.

En mäklare har satt ut en skylt utanför en bostadsrätt som är till salu. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-29 07:20

Detta baseras på två Sifo-undersökningar som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling låtit göra, dels i februari före coronapandemin bröt ut på allvar, dels nu i maj när dess konsekvenser blivit mera synbara.

När bara 19 procent av de tillfrågade uttryckte i oro i februari hade siffran stigit till 27 procent i maj.

Framförallt är det i åldersgruppen 18-29 år som det gnager allra mest i magen. Här har den procentuella andelen ja-sägare rusat från 27 procent till 51 procent i maj.

– Det är inte så förvånande. Även innan coronakrisen var det här en åldersgrupp som generellt sett var mer oroad över bostadsprisutvecklingen. Det är en mer belånad kategori av människor som inte har kunnat njuta av värdeutvecklingen som andra bostadsägare haft. Det innebär att man inser att om priserna faller och man behöver sälja så finns en risk att man ej får igen sin insats, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling till TT.

Stark motståndskraft

Enligt Svanberg har den svenska bostadsmarknaden uppvisat stark motståndskraft, betydligt större än vad exempelvis han själv trodde på förhand.

– Det görs också ganska mycket affärer, det gjordes fler bostadsaffärer i april än samma period föregående år. Folk har is i magen och tänker långsiktigt. Att bostadsmarknaden klarat sig så bra tror jag är tack var den svenska strategin. Man vågar ta sig till en visning och vågar göra bostadsaffärer.

Samtidigt har det också kommit flera konjunkturrapporter från flera stora banker där man spår kraftiga prisfall. Handelsbanken gör i sin rapport en bedömning att raset kan i värsta fall bli så dramatiskt som 20 procent med ett troligt scenario på minus tio procent. Nordea i sin tur spår att bostadsmarknaden kommer att backa omkring fem procent.

TT: Har bankerna helt fel?

– Jag tycker att de drar väldigt långtgående analyser på nuläget. Det finns ju en risk för ett prisfall om den svenska ekonomin förvärras och vi får en högre bestående arbetslöshet, då kan det slå mot bostadsmarknaden också. Vi ser inga tecken på fortsatta fall i dag. Än så länge har också bostadsmarknaden varit ganska motståndskraftig då vi har så pass låga räntor.

Viktig period

Mäklarbranschen har nu gått in i en ytterst viktig period där maj månad historiskt sett brukar vara den månad med flest affärer. Svensk mäklarstatistik publicerar månadsstatistik för maj den 9 juni och Marcus Svanberg tror på en viss coronaeffekt.

– Min känsla är att det blir färre bostadsaffärer i maj månad än föregående år. Vår interna prognos är att det kommer att rulla över en del bostadsaffärer från maj till juni och in i juli. Om coronakrisen fortsätter att mattas av, folk stannar hemma och dessutom haft tid att fixa till sin bostad kan det faktiskt göras fler affärer under exempelvis juli månad.

Fakta: Undersökningen

Oroar du dig för hur värdet på din bostad kommer att utvecklas?

Undersökningen i maj månad:
ÅlderJaNejVet ej
Totalt 27721
18-29 år51473
30-4929691
50-6418820
65-7918820

Undersökningen i februari månad:

Ålder: JaNejVet ej
Totalt19811
18-2927685
30-4922781
50-6422780
65-7916840

Resultatet baseras på två separata undersökningar. Den i maj hade 1 000 svarande. Av dem ägde 78 procent sin bostad. Undersökningen i februari hade 3 255 svarande där 76 procent uppgav att de ägde sin bostad.

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!