"Det viktigaste är att det inte händer igen"

Klarnas förtroende har fått en rejäl törn i och med torsdagens IT-haveri för betaltjänstens mobilapp, som har anmälts till Finansinspektionen (FI).
–Det viktigaste är att det inte händer igen, säger analytikern Douglas Forsling.

Klarna presenterar delårssiffror. Arkivbild.

Klarna presenterar delårssiffror. Arkivbild.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-05-28 13:58

Med över 90 miljoner aktiva användare runt om i världen och 2 miljoner transaktioner per dag befinner sig betaltjänsten Klarna i en snabb tillväxtfas. I mars nådde bolaget ett nytt månadsrekord med en total transaktionsvolym på 57,6 miljarder kronor, enligt bolagets rapport för årets första kvartal.

"Bra framtidsutsikter"

Framsteg i USA syns också, där 17 miljoner kunder använde betaltjänsten i april – ett fördubblat antal jämfört med ett år tidigare. Klarna finns enligt bolaget just nu med som möjlig betaltjänst hos 24 av de 100 största amerikanska detaljhandelsbolagen – vilket uppges vara mer än någon konkurrent.

Expansionen geografiskt fortsätter också, med Nya Zeeland i maj och andra marknader som kommer presenterats inom kort, enligt Klarna.

– De har bra framtidsutsikter. Jag är positiv. Jag ser att Klarna har väldigt mycket tillväxt och de har mycket kunder. Och den resan tror jag inte är klar, även om de har en hög värdering, säger Douglas Forsling, som följer den så kallade fintechsektorn som analytiker på analyshuset Redeye.

Delårsrapporten kommer sedan det sprids medieuppgifter om en ny finansieringsrunda, där Klarna är på väg att dra in nya miljarder till kassan. Klarna värderas i denna process till 40–50 miljarder dollar (cirka 330–410 miljarder kronor), rapporterar tidningen DI Digital med hänvisning till nätsajten Business Insider.

Värderingen kan därmed mycket väl hamna över storbanken Nordeas börsvärde, som ligger på cirka 360 miljarder kronor och kanske dubbelt så högt som Swedbanks värde, på omkring 170 miljarder.

Börsnotering väntas

Men Forsling tycker inte man ska jämföra tillväxtbolag i finanssektorn, som Klarna, med de traditionella storbankerna när man värderar bolagen.

– Det är en hög värdering, men Klarna har mycket mer tillväxt kvar jämfört med bankerna. Det ser ut som bra underbyggda antaganden med tanke på den tillväxt vi har inom fintechsektorn.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har under våren sagt att planerna på en börsnotering just nu ligger på is, då han ser marknaden som alldeles för volatil.

– Men jag har svårt att se att det inte blir en börsnotering inom ett år, säger Forsling.

En allvarlig incident

Torsdagens IT-haveri på Klarna – där kunder som loggade in plötsligt kunde se andra användares betalningar, köphistorik och externa bankuppgifter – var en allvarlig incident, enligt Forsling. Men han tror inte detta kommer att få någon bestående effekt på bolagets framtid – även om Klarna på kort sikt måste vara bäst i klassen på IT-säkerhet för att återfå det förtroende de hade tidigare.

– Jag tror Klarna kommer att lära sig av detta och det kommer inte påverka framåt, om det inte är ett återkommande problem med tekniken. Det viktigaste är att det inte händer igen, säger Forsling.

Han tillägger att Finansinspektionens utredning kan vara välkommen för Klarna, för att med hjälp av den säkra förtroendet bland drabbade kunder.

Enligt Klarna handlade det inte om någon cyberattack, utan om ett handhavandefel internt som drabbade cirka 90 000 användare under en dryg halvtimme.

Rättad: I en tidigare version angavs fel siffra för resultatet.

Fakta: Klarnas delårsrapport i korthet

Det onoterade betaltjänstbolaget Klarna – med 3 500 anställda och över 90 miljoner aktiva kunder i 250 000 butiker i 17 länder – redovisar en rörelseförlust för årets första kvartal på 796 miljoner kronor. Det kan jämföras med förlusten på 601 miljoner ett år tidigare.

Räntenettot, det Klarna tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, lyfte till 722 miljoner kronor. Under första kvartalet 2020 låg räntenettot på 661 miljoner.

Provisionsintäkterna steg samtidigt till 2 498 miljoner kronor, upp från 1 572 miljoner.

Kreditförlusterna steg till 785 miljoner kronor, upp från 692 miljoner.

Källa: Klarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!