Nya beteenden i pandemin – som hemarbete och e-handel – biter sig fast, tror Handelsbanken i en färsk rapport om den svenska fastighetsmarknadens framtid. Detta har eldat på priserna på bostadsmarknaden och stöper just nu om kontorsmarknaden och logistiklokaler efter de nya behov som uppstått.
"Förändringstrycket på detaljhandlarna är stor. Ökad grad av hemarbete är här för att stanna och e-handeln har tagit ett språng", skriver banken.
"Fortsatt iskallt"
Chefsekonomen Christina Nyman tillägger:
– Detaljhandelsfastigheter är riskfyllt, kontor kanske inte så farligt som man befarade, hyresbostäder en trygg hamn och industrifastigheter är hetare än hett.
– Vi tror att detaljhandlare i stadskärnorna kommer ställas inför ett permanent lägre kundunderlag. Det betyder att detaljhandelsfastigheter är fortsatt iskallt på aktiemarknaden medan logistik och lager är stekhett.
TT: Ser du någon risk för allvarliga problem i denna del av fastighetssektorn?
– En ökad andel konkurser tror jag det kan bli, när pandemistöden dras tillbaka. Fast på kort sikt tror jag att en del butikslokaler kan få ett litet uppsving när vi börjar pendla mer till våra kontor än vad vi gjort under det sista året, säger Nyman.
Hög konkurrens från e-handeln
Hon tror på sikt att butiker i city och pendlingsnära lägen dock får räkna med ett mindre kundunderlag i framtiden än före pandemin.
– Det gäller särskilt klädhandeln, som strukturellt har en hög konkurrens från e-handeln.
Lite större butiker i köpcentrum ute i förorter tror hon kommer klara sig bättre.
– Det kommer spela stor roll var lokalerna finns, säger hon.
Samtidigt ser Nyman hur den glödheta bostadsmarknaden – med prislyft 18–23 procent på ett år för villor i storstadsområdena – kyls ned i höst. Prisfall ser hon inte i kristallkulan, men betydligt lägre nivå på prisökningarna än de kraftiga lyft som präglat året hittills.
Andelen äldre ökar
För helåret 2021 ligger Handelsbankens prognos på ett prislyft på 12 procent för bostäder. Nästa år väntas det bromsa in till 5 procent.
Trenden att villapriserna ökar mer än priserna på bostadsrätter, som präglat pandemin, kan hålla i sig ett tag, antar hon. Andelen äldre i befolkningen ökar och de tenderar att i större utsträckning bo kvar i sina villor – vilket trycker ned utbudet.
En annan faktor som talar för att villapriserna stiger mer än lägenhetspriserna även framöver är att det råder brist på byggbar mark i attraktiva lägen.
När det gäller kontorsfastigheter har debatten om kontorsdöd ebbat ut, konstaterar Nyman. I stället handlar diskussionerna nu om hur morgondagens kontor ska se ut för att attrahera hyresgäster.